5. září 2022 06:00

Demolice obřích jeřábů se katastrofálně nepovedla. Podívejte se na zfušovanou explozi

Původně to měl být idylický hotel. Nedůsledná stavba ale vyústila v tragédii dříve, než byla vůbec dokončena. Katastrofa však pokračovala i během odstraňování škod.

Nešťastná stavba hotelu Hard Rock v americkém New Orleans byla produktem velkých ambicí. Na místě zdemolované obchodní budovy Woolworth měl vyrůst hotelový komplex nabízející 350 hotelových pokojů, restauraci a parkovací garáž pro 400 aut. Sen o luxusním hotelu však vzal za své ještě dříve, než byla budova dokončena.

Stavba se totiž začala 12. října 2019 hroutit. Horní patra náhle padala dolů a jejich vahou se zřítila jedna strana budovy. Desítky dělníků utrpěly zranění, tři z nich přišli o život. Neštěstí ale nebylo u konce. Nad staveništěm zůstaly stát dva poničené jeřáby a k městu se blížila bouře, která mohla situaci řádně zkomplikovat.

Jeřáby nad městem

Řešení bylo zdánlivě prosté a detailně ho ukazuje dokumentární série Velké stavební průšvihy na Prima ZOOM. Ve třech klíčových bodech každého z jeřábů byly umístěny nálože. Ty měly být odpáleny tak, aby se jeřáby zřítily ke svým základnám a tím napáchaly co nejméně škod. Situace se začala vyvíjet příznivě – bouře se městu nakonec vyhnula. Odpálení jeřábů už bohužel tak šťastné nebylo. Rameno jednoho z jeřábů se vyklonilo nad ulici. Jeho část se zachytila o trosky, které mu nedovolily spadnout, takže zůstalo nebezpečně viset. Později bylo přivázáno lanem k budově. Horní polovina většího, poškozenějšího jeřábu se stočila, spadla a zabodla se do ulice pod sebou. Naštěstí nebyl tentokrát nikdo zraněn.

Problémová stavba

Budova byla nakonec zdemolována a příčiny katastrofy vyšetřovány. Podle šetření neměl hotel dostatečně podpořenou strukturu. Někteří dělníci si zároveň stěžovali na nepříliš bezpečné podmínky během stavby. V červenci roku 2021 bylo vzneseno obvinění proti třem inspektorům, kteří měli dozor nad stavbou budovy na starost.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom