Potvrzeno: Hormonální antikoncepce výrazně zvyšuje riziko rakoviny. Dopad se dá zmírnit

Debata o hormonální antikoncepci a jejím vlivu na výskyt rakoviny prsu se mezi odborníky vede dlouho. Teď je – zdá se – konečně jasno. Minimálně ohledně progestinové antikoncepce.

Že vedlejší účinky hormonální antikoncepce čítají přinejmenším dvě stránky různých „chuťovek“, to ví každá žena, která kdy měla odvahu rozbalit tlustý příbalový leták. A platí to jak pro čistě progestinovou antikoncepci, tak pro antikoncepci kombinovanou, která kromě progesteronu obsahuje i estrogen. O jejím vlivu na rizika výskytu maligních nádorů prsu se dlouho spekulovalo a nový výzkum ho teď prokázal. Ale pozor, výsledek není tak jednoduchý, jak se může zdát.

Benefity a nevýhody na váhách

Podle toho, co vědci z britského Oxfordu zjistili během studie, jíž se zúčastnilo skoro 30 tisíc žen, hormonální antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu o 20–30 procent. A je jedno, o jakou antikoncepci jde. Zda progestinovou či kombinovanou nebo jestli užíváte třeba pilulky, náplasti, případně máte hormonální tělísko.

Přečtěte si také: Rakovinu prsu může způsobit faktor, který ženy přehlížejí. Rozhodně ho nepodceňujte

Na druhou stranu, po 5 letech, co se ženy antikoncepcí chránily, byl už abnormální nárůst incidence rakoviny prsu maličký – maximálně 265 případů na 100 tisíc uživatelek. A dřívější výzkum navíc ukázal, že na to, aby riziko opět kleslo na nulu, se stačí antikoncepci vyhýbat po dobu 10 let.

A to je právě fakt, který odborníky drží v domnění, že benefity v případě přípravků proti početí tohle nebezpečí převáží.

Na rakovinu jsou uživatelky antikoncepce mladé

Klíč je v tom, že riziko rakoviny prsu stoupá s věkem. U žen, které antikoncepci potřebují, je proto obecně velice nízké, protože jsou zkrátka ještě mladé. Ano, antikoncepce toto riziko zvyšuje, ale jde jen o pár procentních bodů z už tak minimálního rizika.

Mohlo by vás zajímat: Revoluce v léčbě rakoviny se blíží, nové vakcíny mají slibné výsledky. Jak fungují?

Například ženy mezi 30 a 34 lety tvoří jen jediné procento ze všech nemocných rakovinou prsu. Až po čtyřicítce počet případů této zákeřné nemoci začne prudce stoupat a nejprudší vzestup je po 50. roce života. „Pro každého, kdo se aktivně snaží rakovině vyhnout, proto bude daleko účinnější se vyhnout kouření, jíst zdravou, vyváženou stravu, popíjet méně alkoholu a vyhnout se obezitě,“ uzavřela mecenáška studie Claire Knightová z Cancer Reearch UK.

Zdroj: PLOS medicine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom