14. června 2024 16:45

Napětí u Kuby: Rusové vyslali fregatu a ponorku, Američané kontrovali vlastní ponorkou a třemi torpédoborci

Dvě z nejmodernějších ruských válečných lodí – raketová fregata Admirál Gorškov a jaderná ponorka Kazaň – cvičily u východního pobřeží USA odpalování protilodních raket na stovky kilometrů vzdálené cíle. Vysloužily si tak ostražitou pozornost námořnictva USA, která vyvrcholila „blízkým setkáním“ dlouholetých rivalů na Kubě.

Rusko využívá Atlantský oceán k námořním cvičením pravidelně, tak silný svaz ale na dohled USA nevyslalo už několik let. Na Kubě sice v roce 2023 kotvila 138 metrů dlouhá cvičná loď Perekop, to se ale s návštěvou po zuby ozbrojené fregaty a moderní ponorky nedá srovnávat.

Přečtěte si také: Rusové přišli o další válečnou loď. Video ukazuje, jak drony zničily kolos za 1,5 miliardy korun

Ruské manévry východně od souostroví Florida Keys probíhaly v úterý 11. června a ruské lodě při nich cvičily virtuální útok protilodními raketami na námořní cíle vzdálené téměř 600 km. Podle amerického Námořního institutu (USNI) přitom ruský svaz neustále sledovaly tři americké torpédoborce vyzbrojené řízenými raketami a protiponorkový letoun P-8A Poseidon. Když pak následující den lodi zakotvily v Havaně, objevila se na americké námořní základně Guantánamo na východě ostrova americká jaderná ponorka USS Helena třídy Los Angeles.

Po zuby ozbrojená plavidla

Ponorka Kazaň i fregata Admirál Gorškov mají na svých palubách celou škálu protilodních i protizemních raket. Jsou mezi nimi střely 3K14 Kalibr s plochou dráhou letu a doletem 1600 km, námořní střely P-800 Oniks i hypersonické protilodní střely 3M22 Zirkon. Podle kubánské vlády žádná z ruských lodí nemá na palubě jaderné zbraně, což potvrdily i americké tajné služby.

Podle britského obranného think tanku RUSI (Royal United Services Institute) může mít ponorka Kazaň na palubě až 32 střel P-800, 40 střel Kalibr a neznámý počet zirkonů. Ponorka Kazaň třídy Jaseň-M (projekt 885M) byla spuštěna na vodu po osmi letech stavby v roce 2017. Vyznačuje se pláštěm z nízkomagnetické oceli a rychlostí pod vodou až 35 uzlů (65 km/h). Ponorka měří na délku 140 metrů, na hladině má výtlak 8600 tun, pod vodou 13 800 tun. Ponořit se může do 600 metrů.

Mohlo by vás také zajímat: Obr, který dokáže rozpoutat radioaktivní tsunami. Západ děsí ruská jaderná ponorka

Admirál Gorškov je první fregatou ruského námořnictva projektu 22350. Do provozu byla 130 metrů dlouhá loď s výtlakem 4500 tun uvedena v roce 2018. Kromě střel s plochou dráhou letu je Gorškovy vyzbrojen 130mm kanónem, námořní verzí raketového systému země-vzduch S-350 (Redut) a zbraňovými systémy Palaš pro boj zblízka a na ochranu před torpédy.

Jak Kazaň, tak Admirál Gorškov jsou součástí Severomořské flotily a nejsou tedy nasazovány ve válce proti Ukrajině. Jejich rozmístění u pobřeží Spojených států nicméně vyvolává zvýšené obavy o bezpečnost v tomto regionu.

Zdroj: USNI News, CNN

Video, které jste mohli minout: Kouř a zkáza. Ukrajinci ukázali, jak Rusové zdevastovali pohraniční město Vovčansk

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom