23. května 2024 14:15

Rusko přišlo o další velkou loď. Ukrajinci ji rozmetali unikátními raketami

Neděle 19. května se stala dalším černým dnem ruského námořnictva. Přímo v sevastopolském přístavu přišlo o minolovku Kovrovec, která se tak připojila k více než tuctu lodí Černomořské flotily potopených nebo vážně poškozených od vpádu Ruska na Ukrajinu v únoru 2022.

Kovrovec byl jednou ze dvou oceánských minolovek Projektu 266M Akvamarin (v kódu NATO třída Natya), které měla Černomořská flotila k dispozici. Celkem 61 metrů dlouhou a 10,2 m širokou loď s výtlakem 804 tun pocházející z dob Sovětského svazu poháněly dva dieselové motory M-504 o výkonu 3730 kW.

Přečtěte si také: Levný dron zničil ruskou superzbraň za 140 milionů. Ničivá exploze byla zachycena na kameru

Loď měla ve výzbroji dvě dvojice 30mm kanonů AK-230M, dvě čtyřnásobná vypouštěcí zařízení protiletadlových řízených střel 9K32 Strela-2, dva vrhače raketových hlubinných pum RBU-1200 a dvě dvojice automatických 25mm kanonů. Posádku Kovrovce tvořilo 61 lidí. Ukrajinská strana navíc ohlásila i potopení menší raketové lodě Cyklon, z níž Rusko odpaluje řízené střely Kalibr s doletem 2500 km. Zničení lodi není potvrzené, na snímcích po útoku ale chyběla.

Odhalení tajné zbraně

Ztráta lodi, jakkoliv pro ruské námořnictvo bolestná, ale není jediným důsledkem ukrajinského úspěchu. Jak připomíná magazín Forbes, Kyjev tím odhalil svou novou zbraň dodávanou Spojenými státy. Kovrovec totiž potopila dvojice taktických balistických střel ATACMS (Army TACtical Missile System). Tyto rakety odpalované ze země nejsou typickými zbraněmi proti lodím. Střely používají inerciální navádění, a protože jsou určené k ničení pozemních cílů, pracují podle Forbesu s odchylkou přibližně 9 metrů. Zasáhnout relativně malou loď s jedinou masivní hlavicí tak není vůbec snadné.

Některé modely ATACMS, včetně M39 s dosahem 160 km a M39A1 s doletem 300 km, které Ukrajina obdržela od Spojených států ve dvou posledních dodávkách zbraní v celkovém počtu nejméně 120 střel, dokáží při dopadu rozptýlit stovky kusů submunice velikosti granátu. To sice nedostatečnou přesnost částečně kompenzuje a může to těžce poškodit palubu a nástavby lodi, k jejímu potopení je ale nutné prorazit trup.

Pokud skutečně Ukrajina použila k útoku ATACMS a při tom dokázala minolovku potopit, znamená to podle Forbesu dvě věci. Za prvé vedle zmíněných raket se submunicí Kyjev zjevně obdržel také verze M48 a M57 s doletem 275 a 300 km a především s 270 kg vážící bojovou hlavicí. Za druhé se pak ukázalo, že střely ATACMS budou možná přesnější, než se dosud uvádělo.

Krym na dostřel

Důsledky jsou pro Rusko tragické. Zbylé lodě Černomořské flotily stále kotví v Sevastopolu a jsou tak v dosahu raket M39A1, M48 a M57. „Pokud ATACMS vyřazuje ruské válečné lodě v Sevastopolu, je těžké si představit, že si základna pro Rusy udrží svůj význam,“ komentoval novou situaci Phillips O'Brien, který je profesorem strategických studií na Univerzitě v St Andrews ve Skotsku. O protivzdušnou ochranu Sevastopolu a letecké základny v nedalekém Belbeku se stará raketový komplex středního a dlouhého dosahu S-400, který je ale proti ATACMS neúčinný.

O tom se ostatně přesvědčili i ve zmíněném Belbeku, kde v noci na čtvrtek 16. května několik raket ATACMS zničilo přinejmenším dvě cenné stíhačky MiG-31 spolu s raketovým kompletem S-400, poškodilo další stroje včetně několika Su-27 a způsobilo požár ve skladu paliv a olejů.

Přesnější rakety ATACMS s bojovými hlavicemi jsou vážným nebezpečím i pro symbol ruské okupace poloostrova, kterým je Krymský most. Ten se v minulosti už několikrát stal cílem útoků, při jednom z nich 8. října 2022 se po výbuchu nákladního auta a několika cisteren projíždějícího vlaku zhroutila část mostovky do moře. V létě 2024 pak Ukrajinci most poškodili vodními drony.

Mohlo by vás také zajímat: Legendární americká zbraň v akci. Ukrajinec si počkal na okupanty, pak je rozprášil salvou

Rakety ATACMS jsou odpalovány z raketometů HIMARS, které Spojené státy dodaly Ukrajině již dříve. Až do dubna 2024 do nich ale Ukrajinci neměli k dispozici rakety s doletem vyšším než několik desítek kilometrů. Nově dodané ATACMS s doletem 300 km tak zcela mění situaci na bojišti.

Zdroj: Forbes, Newsweek

Video, které jste mohli minout: Rusové našli způsob, jak ničit rakety z USA

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom