10. května 2024 15:45
Martin Kolář

Kdy Ukrajina dostane stíhačky F-16? Armádní zdroj prozradil, jaký je současný plán

Jak to vypadá se slíbenými stíhacími letouny F-16?

Kyjev očekává první dodávku stíhacích letounů F-16 ze západních zemí letos v červnu až červenci, řekl Reuters nejmenovaný zdroj z ukrajinské armády. Neupřesnil, který stát je Kyjevu poskytne.

Svá letadla slíbily na Ukrajinu dodat Belgie, Dánsko, Norsko a Nizozemsko. Kodaň uvedla, že prvních šest strojů vyšle na konci jara, Amsterdam hovoří o dodávkách v létě. Konkrétnější informace země neuvedly.

Další země pomáhají s výcvikem pilotů, který ale trvá zhruba půl roku a zahrnuje i kurzy angličtiny kvůli terminologii. Výcvik musí absolvovat i pozemní posádka.

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk dnes oznámil, že Česká republika předala Ukrajině první letecký simulátor pro výcvik pilotů F-16.

Čtěte také: Nová ofenziva Rusů? Pokoušejí se prolomit obranu v pohraničí Charkovské oblasti, tvrdí Kyjev

Stíhací letouny západní výroby patří mezi hlavní vojenskou techniku a vybavení, které Ukrajina žádá od svých spojenců v obraně proti ruským invazním vojskům. Očekává se, že Rusko brzy zahájí další vlnu ofenzivy.

Zdroj: ČTK, Newsweek

Video, které jste mohli minout: Dosluhující prezidentka Čaputová dorazila na Ukrajinu. Zelenskyj jí poděkoval za podporu

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom