5. února 2024 17:40
Martin Kolář

Na Ukrajinu míří další stíhačky F-16. A brzy jich bude ještě víc

Ukrajina dělá další krůček k tomu, aby se popasovala s ruskou vzdušnou převahou.

Nizozemsko připravuje k dodání na Ukrajinu dalších šest stíhaček F-16, oznámila na sociální síti X nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová. Počet letounů, které Nizozemsko přislíbilo zemi bránící se ozbrojené ruské agresi, tak stoupl na 24, informuje agentura Reuters.

Nizozemsko loni dodávky moderních stíhaček oznámilo společně s Dánskem, přičemž avizovalo, že se na Ukrajinu dostanou v letošním roce. Na podzim začalo stroje dodávat do Rumunska, kde probíhá výcvik ukrajinských pilotů. Harmonogram pro přesun stíhaček na Ukrajinu dnes Ollongrenová nespecifikovala.

"Nizozemské ministerstvo obrany připravuje šest dodatečných stíhaček F-16 pro dodání na Ukrajinu. Vzdušná převaha Ukrajiny je klíčová pro odpověď na ruskou agresi," uvedla ministryně.

Kyjev k dodávkám letounů vyráběných americkou zbrojovkou Lockheed Martin vyzývá spojence prakticky od ruské invaze v únoru 2022. Od moderních západních stíhaček si slibuje, že překoná ruskou převahu ve vzduchu, která byla jedním z faktorů brzdících postup loňské ukrajinské protiofenzívy.

Čtěte také: KOMENTÁŘ: Černochová demokraticky pálí veřejné peníze za nevhodné kalendáře i F-35

Nizozemsko se svých F-16 zbavuje poté, co jeho letectvo začalo využívat letouny F-35. Tyto stroje, které rovněž vyrábí Lockheed Martin, se postupně stávají novým standardem ve výzbroji Spojených států a jejich spojenců, nakupuje je i Česká republika.

Zdroj: ČTK, Politico, Twitter

Mohli jste minout: Armáda získá stíhačky F-35, oznámil Fiala

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Sdílejte článek
Štítky stíhačka Nizozemsko Ukrajina Lockheed Martin F-35 Lightning II General Dynamics F-16 Fighting Falcon F-16A

Populární filmy na Prima Zoom