29. ledna 2024 13:35

Nejdražší armádní zakázka v historii ČR je podepsána. Americké stíhačky kupujeme za obří sumu

Po měsících jednání o nákupu letadel získala dohoda mezi Českou republikou a USA pevný rámec. Česko získá nejmodernější bojové letouny na světě a zcela tím změní poměr sil na českém nebi.

Česko pořídí pro armádu 24 letounů páté generace F-35. Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin zaplatí 150 miliard korun, jde o nejdražší český armádní nákup. Svým podpisem ho v pondělí 29. ledna 2024 v Praze stvrdili ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec v ČR Bijan Sabet. První stroje by do ČR měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.

Přečtěte si také: Česko oficiálně kupuje 24 amerických letounů F-35. Na první z nich si ale počkáme

Nové stroje nahradí švédské Gripeny

Pořízení 24 letounů F-35A Lightning II schválila vláda na konci září 2023. Částka 150 miliard korun podle dřívějších vyjádření Černochové obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun. Pořizovací proces bude podle ministerstva rozložen na 11 let.

Součástí nákupu je 14 projektů průmyslové spolupráce, podle ministerstva byly smlouvy již uzavřeny. Připraveno je 11 projektů se společností Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt&Whitney. Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Celková hodnota projektů dosáhne 15,3 miliardy korun. České podniky se zapojí ve čtyřech oblastech spolupráce, do výroby komponent, výzkumu a vývoje, pilotního výcviku a údržby, servisu a oprav F-35.

Letouny F-35 nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. První stíhačky F-35 mají být hotové v roce 2029, čeští piloti na nich zahájí výcvik ve Spojených státech. Prvních 12 letounů bude podle vyjádření prezidenta Petra Pavla během loňské návštěvy Itálie vyrobeno v italském závodu Cameri. Česko zároveň jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu 14 gripenů na přechodné období do roku 2035, jejich pronájem za 1,7 miliardy korun ročně končí v roce 2027.

Mohlo by vás také zajímat: Stíhačky F-35 vyjdou Česko na 322 miliard korun. Náklady na provoz převýší kupní cenu

F-35 bude mít i Německo a Polsko

Letoun F-35, který poprvé vzlétl 15. prosince 2006 a v jehož konstrukci se využívají technologie stealth, do své výzbroje zařadila kromě Spojených států i letectva v Dánsku, Itálii, Nizozemsku, Norsku a Velké Británii. Mimo členské země NATO F-35 provozují také Izrael, Japonsko, Jižní Korea a Austrálie.

Další státy Severoatlantické aliance si letouny F-35 objednaly a čekají na dodávku prvních kusů. Jde o Belgii, Kanadu, Finsko, Německo a Polsko, z dalších zemí uzavřely smlouvy Švýcarsko a Singapur. Mezi potenciální zákazníky z řad aliančních států patří vedle České republiky také Rumunsko a Řecko.

Zdroj: ČTK, Ministerstvo obrany ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom