5. března 2024 12:40

Rusové přišli o další válečnou loď. Video ukazuje, jak drony zničily kolos za 1,5 miliardy korun

Ukrajina zřejmě poslala ke dnu další takřka stometrovou ruskou válečnou loď. Díky bezpilotním mořským dronům se tak Černomořská flotila pomalu přesouvá na dno Černého moře.

Ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov zničilo několik ukrajinských mořských dronů, které si na ni počkaly poblíž Kerče na Ruskem okupovaném Krymu. Podle ukrajinské vojenské rozvědky šlo o operaci jedné z jejích speciálních jednotek. Informace o potopení lodi se podle agentury Unian objevila i na ruských proválečných účtech na platformě Telegram, oficiální ruská místa zprávu nekomentovala.

Přečtěte si také: Rusko už odepsalo pětinu Černomořské flotily. Záběry poslední exploze berou dech

Loď mělo v noci na zádi, levoboku a pravoboku zasáhnout několik dálkově ovládaných ukrajinských dronů Magura V5 a potopit ji. Drony s dosahem přes 800 km jsou 5,5 metru dlouhé a částečně ponořené se pohybují rychlostí přes 70 km/h. Jsou vybavené kamerami, které dokumentují zásahy.

Loď za 65 milionů dolarů

Sergej Kotov není žádný drobeček. Nejmodernější loď Projektu 22160 je 94 metrů dlouhá a posádku tvoří 80 mužů. Hlavní výzbroj lodi představuje 57mm kanón sovětské konstrukce AK-176MA v dělové věži na přídi doplněný o dva těžké 14,5mm kulomety. K obraně proti útočícím letadlům a raketám lodě třídy Projekt 22160 nesou protiletadlový raketový komplet krátkého dosahu 3M-47 Gibka, který odpaluje střely Igla-1M. Od roku 2022 se na lodě této třídy montoval i protiletadlový systém Tor-M2KM SAM.

Loď disponuje přistávací plošinou a hangárem pro vrtulník (Ka-27 nebo Ka-226), k dispozici má rychlý vyloďovací člun a ubikace pro dalších 60 vojáků. K podpoře pozemních operací může loď odpalovat protizemní střely 3K14 Kalibr s dosahem 300 km.

Hlídkovou loď Sergej Kotov si můžete prohlédnout tady:

Sergej Kotov je posledním ze čtyř dokončených plavidel třídy Projekt 22160, další dvě lodi jsou ve stavbě. Na vodu byla spuštěna v lednu 2021, v aktivní službě tedy dlouho nezůstala. Rusko původně chtělo postavit ještě další šestičlennou sérii těchto hlídkových lodí, po negativních zkušenostech ze začátku války proti Ukrajině ale své plány zrušilo. Projekt 22160 údajně trpí slabým pancéřováním a nedostatečnou protivzdušnou obranou. Cena jedné jednotky se odhaduje na 65 milionů dolarů, tedy něco přes 1,5 miliardy korun.

Kam mizí Černomořská flotila?

V Rusku sílí obavy z toho, jak rychle ruská Černomořská flotila v bojích s ukrajinskými silami přichází o svá plavidla. Ukrajina za dva roky války s Ruskem potopila nebo vážně poškodila dvě desítky ruských válečných lodí včetně vlajkové lodi křižníku Moskva. Naposledy v polovině února 2024 šla ke dnu obří výsadková loď Cezar Kunikov.

Na tenčící se stavy ruské Černomořské flotily se můžete podívat tady:

Mohlo by vás také zajímat: Tvrdá rána pro Rusy? Černomořská flotila přišla o oči, říká generál po útoku na válečnou loď

Ukrajina sama vlastní flotilu prakticky nemá, o většinu lodí přišla už v březnu 2014 při obsazování Krymu Ruskem. Ze 17 lodí kotvících v Sevastopolu jich Rusko nejméně 12 zabavilo, další lodě byly zajaty a internovány v následujících letech.

Zdroj: ČTK, BBC

Mohli jste minout: Nová reportáž o zničení lodi Sergej Kotov

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek

Populární filmy na Prima Zoom