20. května 2023 06:00

Rusové zatkli už tři tvůrce hypersonických raket Kinžal. Jejich argumenty jsou absurdní

Na zatčení v pořadí již třetího experta na hypersonickou technologii upozornili v otevřeném dopise kolegové zadržených vědců. Anatolije Maslova, Alexandra Šipljuka a nově i Valerije Zveginceva podle nich ruské autority drží pod zámkem kvůli tomu, co je „běžnou součástí vědecké práce“.

Trochu to celé připomíná scénku z komedie Diktátor, v níž Sascha Baron Cohen nechá popravit každého vědce, který se pro něj snaží vynalézt nějakou novou zbraň. Až na to, že se tohle děje v reálné zemi, kde vládne skutečný diktátor, a to celé se děje v Evropě a v 21. století. A pokud vám ani tento fakt nesmázne úsměv ze rtu, připomeňme si v rychlosti, jak si v roce 2022 ruská tajná služba kvůli údajné vlastizradě přišla pro fyzika a matematika Dmitrije Kolkera až do nemocnice. Kolker byl v posledním stadiu rakoviny slinivky břišní, to ale FSB nezajímalo – ze Sibiře ho vlekli až do Moskvy k výslechu. Dva dny poté, co se ho chopili, Kolker zemřel.

Přečtěte si také: Putin je zranitelný. Ruské elity ztrácejí iluze o jeho schopnostech vést zemi, tvrdí analytička

Podle Ruska měl Kolker spolupracovat s bezpečnostními službami Číny, což (nejen) jeho příbuzní označili za zcela směšné obvinění. Kolker přednášel čínským studentům.

Historie se v Rusku opakuje. V hledáčku tajných služeb se postupně ocitli další tři fyzici z novosibirského Ústavu teoretické a aplikované mechaniky S. A. Christianoviče (ITAM), Anatolij Maslov, Alexandr Šipljuk, a nakonec i Valerij Zvegincev. Všichni mají jedno společné – jsou autory hypersonické rakety Kinžal, kterou se Putin chlubil jako nezachytitelnou. Jenže jak se v polovině května 2023 ukázalo, sestřelit se dá…

Vědci v Rusku se bojí pracovat

O dubnovém zatčení Valerije Zveginceva by se svět pravděpodobně jen tak nedozvěděl, nebýt otevřeného protestního dopisu ruským autoritám a „všem občanům, kteří nejsou lhostejní“, jejž zveřejnili kolegové všech tří z vlastizrady obviněných vědců.

Všechny tři spisy jsou pro veřejnost tajné, ale my z otevřených zdrojů víme, že činnost, kvůli níž můžou naši kolegové strávit zbytek života za mřížemi, se všude ve světě, Rusko nevyjímaje, bere jako povinná složka kvalitní, poctivé vědecké práce,“ stojí v dopise. „Jde o uveřejňování vědeckých publikací v důležitých odborných časopisech, přednášky na mezinárodních konferencích a seminářích, nebo účast v mezinárodních vědeckých projektech.“ Odborníci navíc neváhali vyjádřit svoje obavy, protože „jakýkoli článek nebo přednáška se mohou stát příčinou obvinění z vlastizrady.“

Jako poslední argument pak ještě dodali, že všichni tři vědci mohli pohodlně odejít pracovat do zahraničí, kde by jejich prestižní práci „dobře zaplatili“, ale oni se rozhodli pracovat pro Rusko a pomohli svým výzkumem překonat složitá 90. leta.

Text vědecká rada ústavu schválila jednomyslně.

Jde prý o budoucnost ruské vědy

Podle toho, co uvádí agentura Reuters, navíc obvinění ani nesouvisejí s nějakými současnými přednáškami, ale jde o seminář, který se konal ve Francii roku 2012 a jednu kapitolu odborné knihy, která vyšla v roce 2016. Všechny materiály byly podle vědců z ITAM navíc tehdy opakovaně kontrolovány, zda neobsahují informace, které by měly zůstat utajené.

Mohlo by vás zajímat: Ruská raketa Kinžal může nést i jadernou hlavici. Její zaměření a zničení je téměř nemožné

Jak vědci v dopise uvádějí, zatčení zmíněných odborníků odrazují studenty i nadějné vědce od jakékoli odborné iniciativy, a ani zkušení fyzici nevědí, jak mají v takovém systému dělat svou práci. „Myslíme, že tyto problémy vyžadují urgentní řešení, jinak bude nemožné zabránit katastrofě, která se nad ruskou aerodynamikou vznáší.

Mluvčí Kremlu, Dmitrij Peskov, k tomu řekl jen, že si je otevřeného dopisu vědců z ITAM vědom a zná jeho znění, ale že je to případ pro bezpečnostní služby. S tím celou záležitost odmítl dál komentovat.

Zdroj: Reuters, Moscow Times

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom