9. května 2023 15:14

Putinova vojenská přehlídka zela prázdnotou. Ukázal starý tank a zrušil Nesmrtelný pluk

Rudým náměstím v Moskvě pochodovaly v rámci slavnostní přehlídky ke Dni vítězství tisíce příslušníků ruských ozbrojených sil a defilovaly stovky kusů vojenské techniky. Obvykle velmi pompézní oslavy porážky Hitlerovského Německa, kterou v Rusku na rozdíl od většiny světa slaví každoročně 9. května, ale zastínily důsledky války proti Ukrajině.

„Civilizace se dnes opět nachází v rozhodujícím bodu zlomu. Proti naší vlasti byla rozpoutána skutečná válka. Odrazili jsme mezinárodní terorismus, ochráníme obyvatele Donbasu, zajistíme naši bezpečnost,“ slíbil Vladimir Putin v podle něj komplikované době poznamenané válkou, terorismem, rusofobií a agresivním nacionalismem. Speciální vojenskou operaci pak označil za důsledek vojenského převratu na Ukrajině, v jehož důsledku se stal ukrajinský národ rukojmím své vlády podporované Západem.

Mohlo by vás také zajímat: Stalin oslavil porážku Německa velkolepou přehlídkou. Podívejte se, jak to v červnu 1945 vypadalo na Rudém náměstí

Chudá přehlídka

Právě takzvaná speciální vojenská operace, kterou Putin rozpoutal útokem na Ukrajinu 24. února 2022, oslavy v Moskvě významně ochudila. Nejde jen o počty vojenské techniky, která byla zničena v bojích nebo se na Ruskem okupovaných územích připravovala na ukrajinskou protiofenzivu, ale i o mezinárodní kredit oslav.

Ty tam jsou také doby, kdy vedle Putina seděli prezidenti Francie a USA Jacques Chirac a George W. Bush, německý kancléř Gerhard Schröder nebo čínský prezident Chu Ťin-tchao. Ruský diktátor se 9. května 2023 musel na tribuně před kremelskou zdí spokojit pouze se zástupci Arménie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu a Běloruska, tedy šesti bývalých sovětských republik.

Pozorovatelé s napětím očekávali, jakou vojenskou techniku putin Moskvanům předvede. Letecká část přehlídky byla zrušena už při přehlídce 9. května 2022 a ani o rok později letadla a vrtulníky nad Kremlem neburácely. Důvodem jsou především vysoké ztráty této techniky na Ukrajině – podle generála amerického letectva Jamese B. Heckera přišlo za rok války nejméně o 70 bojových letadel.

Organizátoři přehlídky zrušili i tradiční pochod Nesmrtelného pluku, jehož účastníci nesou portréty svých příbuzných, kteří padli za druhé světové války. Ještě v roce 2022 se tohoto pochodu účastnil i Vladimir Putin s portrétem svého otce. Vzhledem k odhadovaným ztrátám kolem 180 000 ruských vojáků, kteří padli na Ukrajině, se ruské vedení obávalo, že by se pochod mohl stát spontánní demonstrací proti takzvané speciální vojenské operaci.

Nakonec před Putinem kromě úvodního historického tanku T-34 defilovala především obrněná auta pěchoty a několik nosičů raket. Celá přehlídka pak trvala mnohem kratší dobu než obvykle. Celou přehlídku si můžete prohlédnout tady:

Kdy skončila druhá světová válka v Evropě?

Konec druhé světové války v Evropě a pro J. V. Stalina i konec Velké vlastenecké války připadl na první minutu po půlnoci 9. května 1945. Stalin totiž odmítl uznat podpis kapitulace Německa z Remeše ze 7. května 1945, protože u něj chyběli sovětští důstojníci. Kapitulace se tedy musela podepsat znovu, tentokrát v Berlíně-Karlshorstu. Protože se ale až do noci čekalo na Francouze, vstoupila kapitulace v platnost až 8. května ve 23:01, což znamená, že v Moskvě bylo v tu chvíli kvůli časovému posunu už 00:01 následujícího dne, tedy 9. května.

Přečtěte si také: Bojím se upozornit, že jízdu vpravo zavedli nacisté, říká historik o symbolech moci

Mimořádný význam měla pro vedení Sovětského svazu první vojenská přehlídka po porážce Německa. Stalin ji zorganizoval na 24. června 1945 a k vítěznému pochodu se tehdy seřadilo na 40 000 sovětských vojáků a 1 850 kusů vojenské techniky. Jediné, co chybělo, bylo letectvo – ani Stalin totiž nedokázal zabránit vytrvalému dešti, takže stovky letadel, která měla burácet nad Rudým náměstím, měly pohov.

Vojenské přehlídky na Den vítězství 9. května se v dobách Sovětského svazu konaly jen při významných výročích, konkrétně v letech 1965, 1985 a 1990. Po rozpadu SSSR se přehlídky v letech 1991–94 neuskutečnily, teprve od roku 1995 jde o každoroční událost.

Zdroj: CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom