8. dubna 2023 06:00
Adam Vala

Ukrajinci pálí z těžkého kulometu ovladačem od PlayStationu. Podívejte se, jak to funguje

Válka hrou? Z nového videa, které se objevilo na sociálních sítích, by se to mohlo zdát. Voják zde ovládá smrtící zbraň pomocí ovladače od herní konzole.

Ukrajina se ve válce s Ruskem brání všemi dostupnými prostředky. Velkou část výzbroje i výstroje přebírá od západních zemí, spoléhá se samozřejmě i na vlastní prostředky a tam, kde je něčeho nedostatek nebo je nutné dostupnou výbavu použít jiným způsobem, nastupuje kreativita.

K tématu: Sebevražedné drony Phoenix Ghost halí tajemství. Co dokážou a jak byly upraveny pro Ukrajinu?

Ať už se týká třeba všestranného využití komerčních dronů, o kterém se psalo opakovaně, nebo třeba ovladačů k herní konzoli. Ano, uplatnění našel i legendární DualShock, ovladač k PlayStationu 4, pomocí kterého vojáci ovládají těžký kulomet NSV.

Video, které má názorně demonstrovat, jakým způsobem DualShock kulomet ovládá, se objevilo na twitterovém účtu War Noir. Na záběrech je jasně patrné, že šipky na levé straně ovládají rotaci kulometu ve všech osách a ostatní tlačítka se starají o vlastní střelbu. Na první pohled je patrné, že ovladač byl výrazně modifikován pro spřažení s kulometem, a to nejen na přední straně.

V obvyklých herních situacích z ovladače netrčí anténa, která je na místě právě proto, aby bylo možné kulomet ovládat na větší vzdálenost například v nutnosti opustit vozidlo, správci War Noir ale bohužel nepřidávají další detaily, takže o účinné vzdálenosti můžeme pouze spekulovat. Standardní Bluetooth modul v DualShocku 4 dovoluje hráči vzdálit se od konzole až na přibližně 7 metrů, očekáváme ale, že vlastní řešení vzájemného spojení bude ještě efektivnější.

Co se týče samotného kulometu, už zaznělo, že jde o typ NSV ráže 12,7 milimetrů, který byl vyvinutý v 70. letech minulého století. Byl navržen jako nástupce v té době přibližně 30 let starého kulometu DŠK, který se používal od roku 1938. Pro svou univerzálnost a spolehlivost byl kulomet ve verzi NSVT montován rovněž do sovětských tanků T-72, T-64 a T-80. V roce 1998 byl nahrazen kulomety Kord, to ovšem nevylučuje setrvání ve výzbroji, a jak vidíte, i poměrně kreativní využití na platformě komerčního vozidla.

Zdroj: War Noir, YouTube - BooBoo

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom