17. března 2023 06:00

Přes 100 000 mrtvých po 3 hodinách bombardování. Podívejte se na nejsmrtonosnější nálet všech dob

Jak postavit město S1 (4) – Noc černého sněhu

Ke sklonku druhé světové války bylo nutné zlomit silného nepřítele. Aby Japonsko ustalo ve válečných snahách, uchýlily se Spojené státy k brutálnímu masakru civilistů.

Japonsko patřilo během druhé světové války k obávaným soupeřům, zároveň jeho historii poznamenal také velký počet civilních obětí. Nebyly to jen Hirošima a Nagasaki, brutálními útoky trpělo také japonské hlavní město Tokio. Jedním z největších neštěstí, které město potkalo, patřila operace leteckých sil Spojených států s názvem Meetinghouse.

Jejím cílem bylo zlomit neústupné Japonsko skrze utrpení civilního obyvatelstva, napáchat tak velké škody a způsobit tolik bolesti a zkázy, že japonská vláda nebude mít jinou možnost než kapitulovat. Proto byla prvním cílem 334 bombardérů B-29, které letěly nad japonskou metropolí v noci z 9. na 10. března 1945, protipožární ochrana města.

Probuzená zkáza

Letouny začaly shazovat nálože ve vzoru velkého X, s průsečíkem v hustě osídlené čtvrti poblíž doků. Obrovské hořící písmeno X posloužilo ostatním bombardérům jako terč, na který ostatní bombardéry svrhly během tří hodin 1 665 tun výbušnin. Z výšky 700 metrů shazovaly 230 kg vážící E-46 kazetové pumy. Mezi bombami byly i nálože M-69, které se zapálily pár vteřin po dopadu a vypustily proud hořících napalmových koulí. K tomu byly přidány zápalné bomby M-47, 45 kg vážící pumy naplněné želatinizovaným benzinem, jež se vznítil po dopadu.

Čtěte také: Za jeden den 55 raket. Po ruském bombardování ukrajinských měst zemřelo 11 lidí

V neprospěch Tokia působil také vítr, jenž vál rychlostí 45 km/h. Požáry na různých místech se kvůli němu spojily do jednoho a vytvořily ohnivou bouři. V rozpoutaném pekle lehlo 4 000 ha města popelem. Jak uvidíte v pořadu Jak postavit město na Prima Zoom, z velké části Tokia se stala bezútěšná pustina.

Následkem snah protivzdušné obrany, vinou technických závad a působením vzdušných vírů, které vznikly kvůli požárům, přišli útočníci o 27 bombardérů. Zdevastovanou oblast následně navštívil císař Hirohito, na něhož zkáza Tokia těžce zapůsobila. Začal se osobně angažovat v mírových jednáních, která o půl roku později vedla ke kapitulaci Japonska. Cenou za nastolení míru byl život přes 100 000 obyvatel Tokia, čímž se americké bombardování zapsalo do dějin jako to vůbec nejsmrtonosnější v dějinách.

Zdroj: National WW2 Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom