Japonská armáda byla dobyvačným strojem na smrt. Podívejte se, jak drtila soupeře

Válka v Tichomoří v barvě (1) – Japonská invaze

Japonské síly postupovaly Asií jako nepřemožitelná síla. Svou vytrvalost si zachovávaly až do hořkého konce.

Třebaže Japonsko dobývalo Čínu od roku 1937, jeho mocenský apetit vzrostl v roce 1940, kdy byla Německem dobyta Francie. Na nově nastoleném režimu ve Vichy si vymohli přítomnost v části Francouzské Indočíny. Tam ale narazili na zájmy Spojených států, které začaly na Japonsko uvalovat hospodářské sankce. Japonsko si ale chtělo zachovat nezávislost, a tak se rozhodlo převzít surovinové zdroje v Jihovýchodní Asii silou. Začátek své expanze v Tichomoří Japonci spustili roku 1941 přepadením amerických základen v Tichém oceánu, a to včetně Pearl Harbor.

Válečná karta se obrací

Do konce tohoto a začátkem dalšího roku Japonsko obsadilo také Hongkong, britské Malajsko, Borneo a také Singapur, což Winston Churchill označil za nejpotupnější porážku v dějinách Britského impéria. Do května 1942 padly i Filipíny, zároveň začali Japonci podnikat nálety na Austrálii a Cejlon. Tou dobou se ale karta začala obracet.

Zásadní zlom přišel v červnu 1942, kdy japonské námořní síly vyvolaly bitvu o Midway, která jim přinesla drtivou porážku. Po výrazném oslabení námořní převahy mohli úspěšně útočit už jen na pozemní úrovni, na moři začali naopak ztrácet. V únoru 1944 přišli o Guadalcanal, zároveň se nepříznivě vyvíjely boje na Nové Guineji. Následně začal opadat postup japonských jednotek v Číně. Ačkoli Japonci ztráceli doslova půdu pod nohama, stále drželi svou mentální neústupnost a v roce 1945 odmítli výzvu Spojenců ke kapitulaci. Definitivní konec japonské hrdosti nakonec přinesl razantní krok spojeneckých sil, a sice svržení atomových bomb na města Hirošima a Nagasaki.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom