Japonská armáda byla dobyvačným strojem na smrt. Podívejte se, jak drtila soupeře

Japonské síly postupovaly Asií jako nepřemožitelná síla. Svou vytrvalost si zachovávaly až do hořkého konce.

Třebaže Japonsko dobývalo Čínu od roku 1937, jeho mocenský apetit vzrostl v roce 1940, kdy byla Německem dobyta Francie. Na nově nastoleném režimu ve Vichy si vymohli přítomnost v části Francouzské Indočíny. Tam ale narazili na zájmy Spojených států, které začaly na Japonsko uvalovat hospodářské sankce. Japonsko si ale chtělo zachovat nezávislost, a tak se rozhodlo převzít surovinové zdroje v Jihovýchodní Asii silou. Začátek své expanze v Tichomoří Japonci spustili roku 1941 přepadením amerických základen v Tichém oceánu, a to včetně Pearl Harbor.

Válečná karta se obrací

Do konce tohoto a začátkem dalšího roku Japonsko obsadilo také Hongkong, britské Malajsko, Borneo a také Singapur, což Winston Churchill označil za nejpotupnější porážku v dějinách Britského impéria. Do května 1942 padly i Filipíny, zároveň začali Japonci podnikat nálety na Austrálii a Cejlon. Tou dobou se ale karta začala obracet.

Zásadní zlom přišel v červnu 1942, kdy japonské námořní síly vyvolaly bitvu o Midway, která jim přinesla drtivou porážku. Po výrazném oslabení námořní převahy mohli úspěšně útočit už jen na pozemní úrovni, na moři začali naopak ztrácet. V únoru 1944 přišli o Guadalcanal, zároveň se nepříznivě vyvíjely boje na Nové Guineji. Následně začal opadat postup japonských jednotek v Číně. Ačkoli Japonci ztráceli doslova půdu pod nohama, stále drželi svou mentální neústupnost a v roce 1945 odmítli výzvu Spojenců ke kapitulaci. Definitivní konec japonské hrdosti nakonec přinesl razantní krok spojeneckých sil, a sice svržení atomových bomb na města Hirošima a Nagasaki.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom