20. listopadu 2023 06:00

Legendární izraelský tankista zničil 60 nepřátelských tanků. Bil se jako Řekové u Thermopyl

Stejně jako mnoho dalších izraelských důstojníků a vojáků izraelské armády odjel v předvečer svátku Jom kipur ke své rodině i poručík Cvi „Cvika“ Greengold. Byla sobota 6. října 1973, když nad svým kibucem v Galileji poblíž Golanských výšin uslyšel přelétat izraelské stíhačky. Něco se stalo – na nejposvátnější den židovského kalendáře určitě nikdo vojenské cvičení nenaplánoval.

O chvíli později už Cvika věděl, že se Izrael octnul ve válce. Ve 13:55 egyptská armáda napadla Sinajský poloostrov, o pět minut později mohutná dělostřelecká příprava oznámila útok Syřanů na Golanské výšiny. Přesila tanků a pěchoty byla děsivá a dalece překonávala vše, co izraelské jednotky dosud zažily.

Přečtěte si také: Největší tanková bitva od bitvy u Kursku málem dopadla jinak. Podlým útočníkům chyběl k vítězství jen krůček

Cvika byl velitelem tanku. Na nic nečekal a stopem dojel do Nafehu na Golanských výšinách, kde se nacházelo velitelství izraelské armády (dnes Camp Jicchak ležící u silnice č. 91). Na základnu proudili ranění a panoval zde chaos. Protože nikdo nevydával rozkazy, převzal Cvika velení. Chtěl bojovat, nebylo ale čím. Když ale na základnu dorazily čtyři tanky Centurion, z toho tři poškozené, chopil se příležitosti. Nařídil mechanikům, aby z tanků vyndali mrtvá těla a stroje opravili.

O dvě hodiny později měl Cvika k dispozici dva tanky. Osadil je novými posádkami a rádiem ohlásil izraelským jednotkám zadržujícím syrskou přesilu, že „Cvikova skupina“ je na cestě, aby je posílila. Na druhé straně nikdo netušil, že jde jen o dva Centuriony. Bylo 21 hodin a Cvika Greengold se konečně vypravil do války.

Dva tanky musí stačit

Se svými dvěma tanky postupoval po takzvané ropné silnici na Golanských výšinách, a aniž to tušil, mířil přímo proti jednomu z hlavních úderných uskupení syrské armády. Ze syrské planiny se proti němu blížilo přes 1 000 tanků T-55 a množství obrněných transportérů, jejichž posádky věřily, že do večera budou na pláži v Tel Avivu.

Po hodině jízdy narazil Cvika na svůj první nepřátelský tank a rozstřílel ho na kusy. Pro izraelské síly, které po celé frontě hlásily nedostatek paliva a munice, to ale byla chabá útěcha. Cvikova skupina nicméně pokračovala v přesné palbě a brzy bylo dalších pět syrských T-55 v plamenech. Šestý syrský tank ale dokázal v souboji Cvikův Centurion poškodit. Poručík se proto přesunul do druhého tanku a poškozený stroj odeslal zpět. Teď stál proti 452. tankovému praporu syrské armády jediný izraelský tank.

Cvika to věděl, rozhodl se ale zůstat na bojišti celou noc a blokovat úzké hrdlo syrského postupu podobně, jako se Řekové bránili perskému přívalu u Thermopyl. Neustále měnil palebnou pozici, vyjížděl s tankem na terénní zlom, vystřelil a zase se stáhnul. Podařilo se mu vyřadit dalších deset tanků a v Syřanech vzbudil dojem, že narazili na mnohem početnějšího soupeře, který snad dokonce přechází do protiútoku.

Představu o taktice izraelských tankistů na Golanských výšinách v době Jomkipurské války si můžete udělat z ukázky ze seriálu Údolí slz:

Aktivním manévrováním a úspěšnou palbou ovšem Cvika zmátl nejen Syřany, ale i izraelské velitele, kteří Cvikův osamocený tank považovali za celou bojovou skupinu, jež jim dorazila na pomoc z Galileje. Do vysílačky o své kritické situaci raději nemluvil, bál se, že Syřané jeho hlášení zachytí.

Z tanku do tanku

Bitva pokračovala a situace byla stále kritická. V následujících hodinách bojoval Cvika Greengold někdy sám, někdy ve spojení s dalšími posádkami. Dvě hodiny po půlnoci se k němu připojilo deset tanků pod velením podplukovníka Uziho Mora, který nařídil vyrazit do protiútoku. Většinu jeho tanků ale Syřané vyřadili a Mor byl vážně zraněn. Cvikův řidič padl a jemu samotnému na těle vzplála uniforma.

Cvika nejméně šestkrát vyměnil tank, poškozené stroje posílal s raněnými na základnu. Pokud nějaký Centurion dorazil na bitevní linii, hned se zapojil do bitvy. Ráno následujícího dne zadržoval zcela vyčerpaný Cvika se 14 tanky postup celé syrské tankové divize, když se dozvěděl, že základnu v Nafehu napadly čerstvé syrské jednotky vyzbrojené výkonnými sovětskými tanky T-62, ihned se otočil a vyrazil se svou miniaturní armádou na pomoc.

Když dorazil do tábora, naskytl se mu děsivý pohled. Všude kolem základny i uvnitř jejího perimetru hořely syrské a izraelské tanky a další technika, budovy byly zničené. Cvika se okamžitě zapojil do bitvy a základnu se podařilo ubránit. Účastník bojů a pozdější izraelský prezident Chaim Herzog později vzpomínal na okamžik, kdy se zraněný a ohořelý Cvika vysoukal ze svého posledního tanku a omluvně zamumlal: „Už nemůžu dál.“

Mohlo by vás také zajímat: Pro Gazu si jde jedna z nejmocnějších armád světa. Co všechno má Izrael v zádech?

Naštěstí to nebylo nutné. Cvika v uplynulých hodinách zlikvidoval 20, podle některých zdrojů ale dokonce až 60 nepřátelských tanků a obrněných vozidel. Poskytl tím čas izraelskému velení zaskočenému koordinovaným syrským a egyptským útokem přisunout na ohroženou linii čerstvé posily. Syřané ani Egypťané to ještě netušili, ale karta už se začala obracet.

Zdroj: We Are The Mighty, Armored Warfare

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom