6. listopadu 2023 06:00

Jak to vypadá uvnitř špičkového tanku, který uveze i šest pěšáků? Podívejte se na video

Izraelské tanky v Gaze

Symbolem izraelské operace proti Hamásu se v Pásmu Gazy staly hlavní bojové tanky Merkava. Odborníci je řadí mezi deset nejlepších tanků světa, přičemž oceňují hlavně důraz na ochranu posádky.

Nejpokročilejší verze tanku Merkava IV se může pochlubit zesíleným pancéřováním, lepší manévrovatelností a silnou výzbrojí. Kromě hlavního 120mm kanónu se 48 náboji má čtyřčlenná posádka k dispozici tři kulomety ráže 7,62 mm, jeden kulomet 12,7 mm, granátomet Mk 19 a 60mm minomet schopný střílet výbušnou a osvětlovací munici na vzdálenost 2 700 metrů.

Přečtěte si také: Jde mi hrůza po zádech, Gaza musí být zcela zničena. Češka žijící v Izraeli popsala život po útoku Hamásu

Do 63 tun vážící Merkavy se kromě posádky vměstná i šest pěšáků sedících po třech proti sobě v zadní části tanku. Merkava tak v sobě kombinuje parametry klasického tanku a obrněného vozidla pěchoty. Jak jednotlivé systémy Merkavy fungují a jak to vypadá uvnitř tanku můžete vidět v názorném videu:

Tvůrci Merkavy (název v hebrejštině znamená „válečný vůz“) kladli důraz především na ochranu posádky. K tomu přispívá netypické umístění motoru o výkonu 1 100 kW v přední části tanku, čímž se zvyšuje odolnost při čelním zásahu. Ochranu zvyšuje také modulární pancéřování věže a zesílený podvozek odolný proti minám. Tank má klimatizaci a 60litrovou nádrž na pitnou vodu.

Velkou výhodou Merkavy je značná rychlost – v terénu 55 km/h a na silnici až 65 km/h) a vysoká obratnost a manévrovatelnost. V současné době IDF provozuje 1 570 tanků Merkava, z nichž 360 patří k nejmodernější verzi Merkava IV, kterou armáda nakupuje za 4,5 milionu USD/kus.

Aktivní ochrana

Jedním z nejpokročilejších obranných prvků tanků Merkava je systém reaktivního pancéřování, který dokáže aktivně vyhledávat blížící se projektily a ničit je ještě před zásahem tanku.

Systém Trophy vyvinutý izraelským zbrojařským koncernem Rafael Advanced Defense Systems tank aktivně chrání před protitankovými řízenými střelami, reaktivními granáty (RPG) kumulativní municí typu HEAT a dalšími typy protitankové munice. Systém proti blížící se střele odpálí oblak drobných projektilů, které způsobí předčasnou detonaci. Posádku navíc informuje, odkud střela přilétla. Kromě Merkav řady III a IV používají Trophy také izraelská bojová vozidla pěchoty Namer a hlavní americké bojové tanky Abrams M1A1/2. Na jeho použití mimo jiné i v městské zástavbě se můžete podívat tady:

Na bojiště přichází Barak

Od září 2023 se do výzbroje postupně dostává pátá řada tanku označovaná jako Barak. To v hebrejštině znamená blesk, zároveň ale jde o jméno dávného válečníka, který podle starozákonní Knihy soudců porazil armády Kananejců. Nejnovější tank je vybaven umělou inteligencí, naprosto klíčovou zbraní je ale helma s pohybovými senzory a průhledovým displejem, která je odvozena od taktické přilby pilotů F-35 Lightening II.

Systém obsluze tanku pomocí kamer a senzorů umístěných kolem vozidla snímá a v reálném čase přenáší barevný obraz okolí v okruhu 360° do průhledového displeje střelce anebo velitele. Posádka tak pozoruje venkovní situaci skrz vozidlo, přičemž kontury vnitřního prostoru tanku jsou zachovány.

Mohlo by vás také zajímat: Ani nejmodernější tanky a letouny F-35 nestačí. Izraelce čeká brutální boj v Pásmu Gazy

Zásadní výhodu přináší tento systém v boji ve městě, například v Pásmu Gazy ovládaném teroristickou organizací Hamás. Posádka vůbec nemusí otvírat poklopy nebo se rozhlížet průzory, mrtvé úhly kolem vozidla, do nichž by se mohli schovat útočníci s granáty, minami nebo protitankovými střelami, prakticky neexistují. Barak tak může vést efektivní boj s pěchotou, dělostřelectvem a obrněnými jednotkami na velmi krátkou vzdálenost, což boje v ulicích vyžadují.

Zdroj: Military Today, Defence News, Technology.org

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom