23. října 2023 15:05

Hamás vpadl do Izraele se zbraněmi ze Severní Koreje. Šlo o kopie nejslavnější sovětské výbavy

Hamás trénoval útok na Izrael roky

Izraelské síly zadržely desítky reaktivních granátometů F-7 severokorejské výroby, které měli teroristé z Hamásu připravené k útoku na kibucy a postavení izraelské armády na jihu Izraele. Americký list The Washington Post zároveň zveřejnil bojový manuál objevený u jednoho ze zabitých teroristů, který kromě jiného obsahoval návod na použití pancéřovky a dalších zbraní ve výzbroji Hamásu.

KLDR dodávky zbraní Hamásu a dalším palestinským skupinám dlouhodobě popírá, podle amerického experta na zbraně N. R. Jenzen-Jonese ale Pchjongjang usvědčují červené proužky na hlavicích pancéřovek. Odborníci se shodují, že prostředníkem mezi KLDR a Palestinci je obvykle Írán, přes který kromě granátometů na Blízký východ proudí také dodávky útočných pušek Typ 58. Ty jsou klonem oblíbeného AK-47 Kalašnikov.

Přečtěte si také: Stará česká pancéřovka se naučila nové triky – ničí, pálí a dusí

Rovněž granátomet F-7 je kopií původně sovětské pancéřovky RPG-7, která vznikla už na konci 50. let minulého století a dodnes se v mnoha verzích používá po celém světě. Bojový manuál zajištěný u zabitého teroristy upozorňoval na slabiny izraelských tanků a obrněných vozidel a obsahoval návod na použití F-7. Kromě těchto návodů měli u sebe teroristé i podrobné plánky kibuců včetně umístění zbrojnic. Během útoku v sobotu 7. října 2023 pak brutálním způsobem povraždili přes 1 400 Izraelců včetně desítek vojáků a více než 200 jich jako rukojmí odvlekli do Pásma Gazy.

Přestože civilisté byli často zabíjeni primitivními nástroji včetně nožů nebo motyk, pro boj s izraelskou armádou měl Hamás připraveny sofistikovanější zbraně. Teroristé totiž počítali s tím, že se na jihu Izraele udrží delší dobu a přenesou boj i do větších měst.

Levná a účinná zbraň

RPG-7 je bezesporu nejznámější a nejrozšířenější ruční protitankovou zbraní na světě. Účinnou, levnou a robustní zbraň od jejího zavedení do služby v roce 1961 používalo nejméně 40 zemí světa a množství povstaleckých skupin. Zkratka RPG vychází z ruských slov „ručnoj protivotankovyj granatomjot“, častěji se ale interpretuje jako „Rocket Propelled Grenade“.

Klasická RPG-7 je reaktivní protitanková zbraň bez zpětného rázu nabíjená předem. Základ tvoří opakovaně použitelná necelý metr dlouhá výmetná trubka o průměru 40 mm, která je osazená mířidly a spouští. Z ní se vystřeluje kumulativní střela ráže 85 mm opatřená raketovým motorem a čtyřmi stabilizačními křidélky. Střela je účinná při ničení tanků, bojových vozidel pěchoty a ostatních obrněných prostředků a je možné ji s úspěchem použít i k ničení úkrytů včetně zděných a betonových staveb. Poradí si i s nízko letícími vrtulníky.

Oblíbenost zbraně vychází i z její nízké ceny. Odpalovací trubici pořídíte za 500 až 2 000 USD, reaktivní náboj stojí mezi 100 až 500 USD. Podívejte se, jak RPG-7 funguje:

Mohlo by vás zajímat: Zbraně Hamásu proti Izraeli? Motorové padáky, americké pušky i ukrajinská dronová taktika

Belfast, Mogadišo i Grozný

Granátomet má za sebou bohatou bojovou historii. Poprvé v boji RPG-7 použili Egypťané proti Izraeli během šestidenní války v roce 1967 a objevila se i ve výzbroji Vietkongu. V letech 1969–2005 granátomety používala IRA k útokům na obrněná vozidla a pozice britské armády v Belfastu s takovým úspěchem, že zdejší Beechmount Avenue začala být známá jako RPG Avenue. K mediálně nejznámějšímu nasazení zbraně – díky filmu Černý jestřáb sestřelen – pak došlo v roce 1993, když somálští ozbrojenci v Mogadišu pomocí RPG-7 sestřelili dva vrtulníky UH-60 Black Hawk.

Jako primárně protitanková zbraň se pancéřovka proslavila během první čečenské války, když se čečenským povstalcům v Grozném podařilo zničit 100 ruských tanků a 250 obrněných vozidel. V případě T-72 vybavených reaktivním pancéřováním Čečenci nejprve střelou zblízka vyřadili část pancíře a do stejného místa pak „poslali“ několik dalších RPG. Iráčtí povstalci pak v srpnu 2003 vylepšenou verzí RPG-7 znehybnili americký tank M1 Abrams, dalších několik vylepšených tanků M2 Abrams pak pomocí pancéřovky dočasně vyřadili bojovníci Tálibánu v Afghánistánu.

Zdroj: Military Today, Ministerstvo obrany ČR, Business Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom