15. listopadu 2023 06:00

Americký bombardér 6. generace poprvé v akci. Je neviditelný a stojí 16 miliard korun

„B-21 bezpečně přistál. Byl to testovací let.“ Těmito slovy okomentovala mluvčí amerického letectva Ann Stefanek zásadní krok Spojených států na cestě k novému strategickému bombardéru 6. generace.

Letoun odstartoval krátce po rozbřesku 10. listopadu 2023 ze speciálního testovacího a výrobního zařízení letectva USA nazývaného Továrna 42 a podle místních pozorovatelů o 90 minut později přistál na Edwardsově letecké základně v jižní Kalifornii. Jak můžete vidět na záběrech pořízených krátce po startu, měl bombardér i po dosažení výšky zhruba 150 metrů stále vysunutý podvozek:

Přečtěte si také: Strategický bombardér B-2 má čelní sklo potažené zlatem a na palubě záchod a mikrovlnku

Továrna 42 v jižní Kalifornii patří letectvu Spojených států (USAF) a spadá pod Edwardsovu leteckou základnu, která leží 37 km severovýchodním směrem.

Na první let čekala u zátarasů na okraji pozemků továrny početná komunita nadšenců, další pak vyhlíželi B-21 Raider u Edwardsovy základny. Letadlo po celou dobu letu provázela stíhačka F-16. protože zatím bylo zveřejněno jen velmi málo podrobností o konstrukci samokřídla, dohadují se letečtí experti, jaké je uspořádání B-21 včetně toho, kde jsou umístěné zbraně a motory.

Na snímcích pořízených krátce po startu je například vidět, že z letadla visel na jeho levé straně dlouhý kabel.

Bombardér 6. generace

Testovacím letem prvního exempláře B-21 Raider splnilo letectvo svůj cíl dostat stroj do vzduchu do konce roku 2023. Projekt víceúčelového strategického bombardéru nové generace pro útoky na dlouhé vzdálenosti běží už od roku 2015, kdy zakázku získal zbrojařský koncern Northrop Grumman, a z různých důvodů se několikrát opožďoval. Slavnostní předvedení (roll-out) proběhlo 2. prosince 2022, počáteční operační způsobilosti (Initial operating capability) by měl B-21 dosáhnout v roce 2030.

Název Raider je odvozen od pojmenování Doolitlových jezdců (Doolittle Raiders), tedy pilotů speciální letky 16 bombardérů B-25B vedených podplukovníkem Jimmym Doolittlem, kteří 18. dubna 1942 poprvé bombardovali Tokio.

Úkolem B-21 Raider, o němž se mluví jako o bombardéru 6. generace, je nahradit bombardéry Rockwell B-1 Lancer a B-2 Spirit a doplnit jadernou triádu (mezikontinentální střely, jaderné ponorky, strategické bombardéry) Spojených států. Zhruba 100 těchto nových strojů by se mělo připojit k bombardérům Boeing B-52 Stratofortress, které mají životnost prodlouženou do 50. let 21. století.

B-21 by měl být schopen podnikat i nepilotované lety a dokázat proniknout i tou nejvyspělejší obranou nepřítele. Je konstruován jako samokřídlo, kdy trup letounu přechází plynule do křídla. Povrch letounu má velmi čistý tvar bez jakýchkoliv senzorů nebo antén, což přispívá k jeho stealth schopnostem i k dlouhému doletu. Cena jednoho stroje se v prosinci 2022 odhadovala na 700 milionů USD, v přepočtu 16 miliard korun.

Zdroj: The Drive, Air and Space Forces

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom