26. července 2023 06:00

Legendární bombardér B-2 je neviditelný zabiják. Podívejte se, jak zmizí před očima

Bombardér B-2 ve válce - Neviditelný bombardér

Pokrok ve zdokonalování válečné výzbroje je jen tak rychlý, jak silný je soupeř. Nepřátelé USA v 70. letech značně pokročili v protivzdušné obraně, což vedlo americké ministerstvo obrany ke znepokojivému uvědomění, že nejlepší americké bombardéry brzy ztratí krok s dobou. Bylo třeba přijít s novým strojem, jenž urazí velkou vzdálenost, nepozorovaně pronikne obranou a zničí cíl. Do soutěže o zakázku se přihlásily dvě dvojice firem, jež chtěly na zakázce pracovat společně, konkrétně týmy Boeing/Northrop a Lockheed/Raytheon.

Podmínkou soutěže samozřejmě bylo předložit funkční návrh. Konstruktéři firmy Northrop našli určité východisko v projektech ze 40. let. Letouny XB-35 a YB-49 se nikdy nedočkaly sériové výroby, měly ale potenciál, se kterým se dalo pracovat. Postavili tedy návrh na jejich designu, jenž počátkem 80. let předložili americké vládě. V říjnu roku 1981 vyhrál tým Boeing/Northrop zakázku a začal pracovat na letounu, jehož cena se vyšplhala na 23 miliard dolarů.

Neviditelná smrt

První prototyp byl představen 22. listopadu 1988 v kalifornském Palmdale a jeho konstrukce měla takový úspěch, že v prosinci 1993 byl vyroben první funkční stroj. Vláda ocenila především schopnost letounu letět nepozorovaně, k čemuž mu pomáhala jeho konstrukce označovaná jako létající křídlo. Letoun Northrop B-2 Spirit totiž skutečně na první pohled vypadá více jako křídlo, chybí mu totiž trup a ocasní plochy. Konstrukce je z uhlíkových kompozitů, kvůli čemuž je sice náročná na údržbu, zato má díky nim možnost omezovat vyzařování zvukových, infračervených, optických i radarových signálů.

Čtěte také: Komplikace pro ukrajinské vojáky. Ruští okupanti se chlubí „neviditelnými plášti“

Tvar letadla odklání a rozptyluje radarové vlny. Fakt, že letadlo nemá ocas, navíc snižuje možnost obrazu na radaru. Místo ocasu má určitý zubatý tvar, který rozptyluje teplo z motorů. Plášť, potažený vrstvou 40karátového zlata, pohlcuje a láme radarové vlny a snižuje infračervenou signaturu. K tomu, aby letadlo úplně „zmizelo“, stačí v kokpitu stisknout tlačítko označené slovem PEN, což je zkratka pro „penetraci“. Díky němu se zasunou všechny antény a zhasnou navigační světla, takže zničení cíle přijde zdánlivě odnikud, což názorně uvidíte v pořadu Bombardér B-2 ve válce na Prima Zoom.

Efektivní ničitel

Letoun je kromě technologie stealth vybavený také 18 000 kg pum Mk82 o hmotnosti 225 kg v kazetovém pumovnicovém závěsníku BRA, v němž je rovněž 12 000 kg pum CBU o hmotnosti 340 kg. Na rotačním pumovnicovém závěsníku RLA brání bombardér 16 ks výzbroje o hmotnosti 907 kg. Na tomtéž závěsníku může viset také nejničivější možná síla, 16 ks jaderné pumy B61 nebo B83.

Vůbec poprvé bombardér předvedl svou sílu během války v Kosovu roku 1999, kde zničil několik cílů v Srbsku. Zúčastnil se zhruba 1 % bojových misí, přesto zničil až třetinu srbských cílů. Během americké operace Trvalá svoboda byl Northrop B-2 Spirit prvním, kdo vnikl do afghánského vzdušného prostoru a ničil teroristické cíle hluboko ve vnitrozemí. Bombardér se stal jednou z nejzásadnějších zbraní amerických vzdušných sil, v současnosti je nasazován především jako demonstrace síly.

Zdroje: USG / Northrop Grumman

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom