1. září 2024 10:25

Školní rok začne vlnou veder. Teplota dál poroste, úleva je v nedohlednu

Počasí (31. 8. 2024 07:21)

Nelítostná vlna veder nekončí. Na teplotně rozkolísané počasí z první poloviny srpna navázala před koncem letních prázdnin tropická výheň, která nepoleví ani se začátkem školního roku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu kvůli vysokým teplotám platí pro celou Českou republiku, teploty v prvním zářijovém týdnu budou dokonce ještě stoupat.

Meteorologové varují před nebezpečím přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ shrnuli meteorologové na svých stránkách.

Přečtěte si také: Na Zemi je největší teplo za posledních 100 000 let. Výčet alarmujících rekordů má jedinou polehčující okolnost

Poslední prázdninový den, kterým je neděle 1. září, si letos budeme pamatovat jako mimořádně horký začátek meteorologického podzimu. Teploty 26-30 °C, na jižní Moravě až 32 °C, úleva v podobě deště v nedohlednu. Ochlazení přinese jen noc, která nabídne příjemných 15 až 19 °C.

Ani první školní den, pondělí 2. září, nebude jiný. Teplota dokonce o něco stoupne, maximum bude podle meteorologů atakovat 33 °C. Stejné schéma, tedy horký den s teplotami přes třicet stupňů a mírné ochlazení v noci, potrvá celý týden, nejvyšší denní teploty budou v úterý a ve středu.

Může za to kombinace dvou jevů. Jednak k nám ze severu zasahuje oblast vyššího tlaku vzduchu, zároveň se k nám pak od jihu podél brázdy nízkého tlaku nad západní Evropou valí horký vzduch ze Středomoří.

Praha nabízí úlevu na hřbitově

Kromě jižní Moravy tropické teploty pořádně potrápí i obyvatele Prahy. Mapa teplotních ostrovů zpracovaná Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy ukazuje, že relativně milosrdné podmínky panují dopoledne na Žižkově a v Nuslích, zatímco největší výheň vládne v Libni, Vysočanech, na Smíchově a také v Podbabě.

Mohlo by vás také zajímat: MAPA: Pražskému peklu se schováte jen na hřbitově. Podívejte se, kde pocítíte největší žár

Jak ale upozorňuje CNN Prima NEWS, stačí posunout hodinové ručičky na odpoledne a vedrům se v hlavním městě nevyhne téměř nikdo a nikde. Teploty skokově stoupají ještě před obědem, okolo 14:00 se pak na mapě zahalí do výhrůžné rudé barvy mimo jiné i Karlín, Vršovice nebo Hradčany. Vedro nakumulované v betonu a asfaltu vydrží dlouho do noci, úlevu nabízejí jen parky a paradoxně také hřbitovy, které představují významné oázy zeleně.

Zdroj: ČHMÚ, ČTK

Video, které jste mohli minout: Potopu světa zosnovali mimozemšťané. Konspirátor Däniken má jasno, realita však byla úplně jiná

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský