26. dubna 2024 14:27

Komáři nesou do Evropy nové nemoci. Klimatické změny chorobám přejí

Klimatické změny mohou přinést nejen vysoké teploty, zařídí nám také líheň exotických nemocí. Podle vědců přinesou komáři do Evropy malárii a horečku dengue.

Obě choroby se vyskytují primárně v tropech a subtropech, kde za jejich šíření odpovídá komár tygrovaný (Aedes albopictus). Ten má velmi nízkou toleranci k nižším teplotám, protože zejména noční mrazy zabíjejí jeho vajíčka a larvy. Profesorka Rachel Loweová se nicméně domnívá, že sílící globální oteplování povede nejen k všeobecnému rozvoji tohoto druhu komára, ale také k jeho postupnému stěhování do Evropy.

Čtěte také: Nekončící covid i další nemoci. Experti varují před zdravotními problémy v roce 2024

Komáři nesou smrt

„Klimatické změny způsobují, že přenašeči nemocí jako malárie nebo horečka dengue mohou najít nový domov ve více oblastech, zejména v místech se slabší imunitou obyvatel a nepřipraveným zdravotnickým systémem,“ vysvětluje Loweová, která chce výsledky svého výzkumu koncem dubna 2024 prezentovat na kongresu Evropské společnosti klinické mikrobiologie a infekčních chorob (ESCMID) v Barceloně. „Krutou realitou je, že delší horká období zvětší časové okno pro šíření komáry přenášených nemocí a přispějí tím k častým epidemiím, které vyžadují komplexní řešení.“

Podle Loweové zapříčiní delší období s vysokými teplotami a méně časté mrazy také delší časová okna, během nichž může komár tygrovaný rychleji šířit zmíněné choroby. V roce 2023 se už objevil ve 13 evropských zemích, a to v Itálii, Francii, Španělsku, na Maltě, v Monaku, San Marinu, Gibraltaru, Lichtenštejnsku, Švýcarsku, Německu, Rakousku, Řecku a v Portugalsku.

Zároveň stoupá počet nakažených horečkou dengue. Zatímco v roce 2000 evidovala Světová zdravotnická organizace (WHO) 500 000 případů nákazy, v roce 2019 číslo vzrostlo na 5 milionů nakažených. Počty nakažených stoupají zejména v posledních pár desetiletích, kdy globální oteplování znatelně přitvrdilo. Profesorka Loweová zároveň varuje, že v následujících desetiletích je v ohrožení sever Evropy a dále Asie, Severní Amerika a Austrálie.

Zdroje: Royal Society/The Guardian

Video: Nákaza černým kašlem stagnuje

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom