29. srpna 2024 20:41

Žralok spanilý útočí v obřích hejnech. Podívejte se, jak se stovky žraloků převalí přes potápěče

700 žraloků – Žralok spanilý

Žraloky máme většinou zafixované jako osamělé lovce, dravce, kteří jednotlivě zaútočí na zatoulanou kořist. Žralok spanilý ale očividně tvoří výjimku, rád loví v početnějších skupinách a dokonce tvoří těsnější sociální vazby.

Na žraloka spanilého můžeme narazit obvykle v mělkých vodách korálových útesů. Vyskytuje se v hloubce do 50 metrů pod hladinou, kde vyhledává svou obvyklou kořist – ryby, menší žraloky, hlavonožce či korýše. Neloví ale sám, tato až dvoumetrová paryba se s oblibou sdružuje do větších skupin, což jí značně usnadňuje hledání potravy. V rámci skupiny si navíc může najít kamarády.

Čtěte také: Brutální útok žraloka. Šestnáctiletému chlapci ukousl při rybaření hlavu a ruku

Žraločí banda

Žraloky nevnímáme jako společenská zvířata, ale utvářejí společenské skupiny. Dokonce se stýkají se stále stejnými jedinci,“ tvrdí biolog Yannis Papastamatiou. „Nejsou ale přáteli v tom smyslu, že by měli emocionální pouto.“ Podle odborníků si žralok spanilý nachází společníky, jimž může při lovu věřit a s nimiž se mu snadněji loví, týmová práce je pro něho důležitější než osobní sympatie. Když jde o dělení kořisti, jde kamarádství stranou.

Sílu žralokova týmového ducha ostatně na vlastní kůži pozná dokumentarista v pořadu 700 žraloků na Prima ZOOM. Název nelže, filmař se skutečně ocitne uprostřed skupiny stovek žraloků spanilých a ve vypjaté situaci může mluvit o štěstí, že ani jednomu z nich nestál za stisk trojúhelníkových zubů. Místo toho pocítí silné nárazy jejich těl. Ostatně, žralok spanilý při lovu vyvine rychlost až 48 km/h.

Zdroj: New Scientist/Marine Bio

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský