3. června 2024 15:55

Útok žraloka připravil mladíka o nohu. Marnému boji o život přihlíželi bezmocní lidé

Když žraloci útočí S6 (6) – David Lilienfeld

Velký bílý žralok je schopen detekovat elektromagnetické pole vytvářené pohybem živých tvorů a na krátkou vzdálenost rozezná tlukot srdce. Jakmile jeho až sedmimetrové tělo zaznamená kořist, není před ním úniku. Přestože má poměrně obsáhlý jídelníček, lidem, kteří jej systematicky hubili, se snaží spíše vyhnout. Zvědavost či zmatení ale někdy způsobí, že se dostane do konfliktu s člověkem, což obvykle končí tragicky. K takové nešťastné události došlo 19. dubna 2012, kdy se setkání s velkým bílým žralokem stalo osudným 20letému Davidu Lilienfeldovi.

Jihoafrický šampion v bodyboardingu se s o dva roky mladším bratrem Gustavem vypravil do zátoky Gordon’s Bay, kde si užívali příznivého počasí a ideálních vln. Ve vodě nebyli jedinými surfaři, ostatně oblast byla toho dne plná lidí. Události, které následovaly, měli jako na dlani manželé Besterovi.

Čtěte také: Horor v luxusním resortu. Na Maledivách útočil žralok, muži téměř ukousl nohu

Vyhlídka na smrt

„Jsme v této oblasti noví. Byl to krásný den a obědvali jsme, sledovali vlny a krásnou scenérii, sledovali surfaře,“ popsala Lucille Besterová smutný den pro časopis IOL. „Dojedli jsme, když jsem viděla žraloka. Zavolala jsem manžela z auta a ten potvrdil, že to byl žralok. Byl možná 20-30 metrů od surfařů. Ve vodě bylo možná pět nebo šest surfařů.“

Manželský pár oblast neznal, a tak ani jeden z nich nevěděl, jak se z hory, kde trávili dopoledne, dostat blíž dostatečně rychle. Snažili se tedy surfaře varovat křikem z dálky. Na to už ale bylo pozdě. Velký bílý žralok, jenž podle svědectví měřil 2-3 metry, stáhl Davida Lilienfelda pod vodu. Celkem na něj predátor zaútočil třikrát, přičemž se jej oba bratři snažili odrazit prkny. Žralok se Lilienfeldovi zakousl do nohy a nepustil jej, dokud ji neutrhl. Nakonec Gustav Davida dotáhl na pobřeží. Přestože byla okamžitě přivolána lékařská pomoc, David Lilienfeld ztratil příliš mnoho krve na to, aby přežil.

Zdroje: IOL/News24

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom