1. června 2024 07:15

Žraloci nejvíce útočí na jednom místě na světě. Mají zde na svědomí přes 1 000 útoků

Třebaže žraloci útočí na člověka vzácně, není to nezanedbatelné číslo. Určité místo na světě je žraloky navštěvováno neustále a ve statistikách zastává úctyhodný číselný údaj.

Jak vyplývá ze zprávy Museum of Natural History a Floridské univerzity, Florida je hlavním místem útoků žraloka. Stát s nejdelší pobřežní linií Spojených států je podle všeho místem, kde se se žralokem setkáte nejčastěji, pravděpodobně i díky vysoké frekvenci koupajících se turistů. Žraločí útoky na lidi totiž nejčastěji způsobuje žralokova zvědavost na nezvyklé pohyby ve vodě.

„Žraloci útočí na lidi jen když jsou zmatení či zvědaví,“ upřesňuje vládní agentura National Ocean Service. „Když vidí člověka, jak cáká ve vodě, jdou zjistit, co se tam děje, což vede k náhodnému útoku.“

Čtěte také: Hon na žraloka: V turistickém ráji útočil deset metrů od břehu. Plavci museli přišívat prsty

Kousavá čísla

Takových útoků Spojené státy zaznamenaly od roku 1837 až 1 640, přičemž samotná Florida se v tomto časovém rámci „pyšní“ až 928 útoky. Na druhém místě se nachází Austrálie se 706 útoky a následně Jižní Afrika s 262 útoky. Za rok 2023 žraloci napadli 69 lidí, z čehož si americké vody připisují až 52 % zaznamenaných napadení žralokem z celého světa. Nejvíce útoků se přitom stalo ve floridském okrese Volusia.

Podle záchranářů v daném okrese jsou žraloci k vidění denně, ale k útokům dochází velmi vzácně. Podle místní zástupkyně šéfa bezpečnosti Tammy Malphursové se místní obyvatelé setkávají se žraloky na denní bázi, ale nikdy s tím neměli problém. „Kousnutí žralokem se děje omylem. Nikdy jsme neměli život ohrožující zranění, i když kousnutí je hodně, hlavně v oblasti New Smyrna Beach.“

Nutno podotknout, že 69 nevyprovokovaných útoků doplňuje i 22 vyprovokovaných, tedy těch, které vznikly, když člověk inicioval kontakt se žralokem. Další případy se týkaly lodí nebo mrtvých těl. Pokud se už člověk dostane s parybou do křížku, měl by proti zvířeti začít bojovat a soustředit údery na oči, nos a žábry, a bít žraloka vším, co má po ruce. Obecně se ale má za to, že ze zhruba 300 druhů žraloků jen asi tucet z nich útočí na člověka, a to ne kvůli potravě. Lidské maso totiž žralokům zpravidla nechutná.

Video, které jste mohli minout: Útok na Jordan Lindseyovou

Zdroje: New York Post/Florida Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora