20. září 2024 13:12
Adam Vala

Velká užovka vyvrhla dva další hady včetně chřestýše, ten byl ještě naživu

Příroda nikdy nepřestává udivovat, což dokazuje kuriózní příběh z jihovýchodní Georgie ve Spojených státech. Přírodovědec Matt Moore, technik z oddělení přírodních zdrojů státu Georgia, zažil šokující okamžik, když užovka Couperova, kterou odchytil, vyvrhla dva další hady. K Mooreově údivu jeden z nich dokonce ožil.

Vše začalo, když byla za účelem vážení a dalšího pozorování odchycena 1,2 metru dlouhá užovka Couperova (Drymarchon couperi), která je nejdelší původním hadem ve Spojených státech. Tento druh je známý tím, že se živí jinými hady, což se vzápětí názorně potvrdilo. Užovka se totiž začala dávit a během krátké chvíle vyzvracela hned dva hady, což Moorea podle vlastního vyjádření na blogu zmíněného oddělení značně překvapilo.

Mohlo by vás také zajímat: Had přecenil své síly ve vodě. Podívejte se, jak zápasí s utopením

Kdo přežije cestu žaludkem?

První z vyvržených plazů, mladý užovkovitý had, byl již mrtvý. Druhý, mládě chřestýše východního, ale překvapivě vykazoval známky života. Přestože se zpočátku zdál nehybný, přibližně po hodině se začal hýbat a následně se z velmi nepříjemného incidentu zcela zotavil. „Měl jsem podezření, že velká užovka spolkla chřestýše jen krátce předtím, než byla chycena, zatímco menší užovka už byla v procesu trávení delší dobu,“ uvedl Moore. Po této nečekané události pak mládě chřestýše vypustil u nory želvy myší, kterou často hadí mláďata využívají jako úkryt.

This rattlesnake must have been a little too 'undercooked' for the indigo snake, considering it was still alive when it...

Posted by Wildlife Resources Division - Georgia DNR on Thursday, August 29, 2024

O několik týdnů později byl tento chřestýš znovu spatřen, tentokrát zdravý a slunící se v trávě. Jako zajímavost dodává Moore, že chřestýš měl během nečekané události na břiše výraznou bouli, což ještě ke všemu naznačovalo, že předtím, než byl sám spořádán užovkou, spolkl větší myš, kterou dokázal v žaludku udržet i poté, co byl následně vyvržen.

Čtěte také: Divočák se nezalekne ani hada. Podívejte se, jak ho sežere nehledě na útoky

Tento případ je ale jen jednou z mnoha kuriozit z hadího světa. Nedávno byla například zveřejněna studie, která zaznamenala první známý případ, kdy krajta barmská pozřela krajtu mřížkovanou, což je had považovaný za nejdelšího na světě. Na rozdíl od chřestýše z Georgie ale krajta mřížkovaná neměla takové štěstí a její osud v žaludku predátora nadobro skončil.

Zdroj: Georgia Wildlife Resource Division, New York Post, Newsweek

Video, které vám mohlo uniknout: Obří krajta je brutální lovec. Podívejte se, jak naloží s antilopou

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský