30. listopadu 2023 06:00

Divočák se nezalekne ani hada. Podívejte se, jak ho sežere nehledě na útoky

Do divočiny: Korea (2) – Prase divoké požírá užovky

Byť mají lidé obecně tendenci prasata podceňovat, málokterý tvor vyniká takovou houževnatostí, vynalézavostí a schopností se přizpůsobit.

Prase divoké se v přežití vyzná jako málokdo. Nemá ani moc na vybranou, pro své chutné maso i pro lidské hospodářství často destruktivní životní styl je hojně loveno. Lidem se snaží vyhýbat a činí tak vskutku zdatně. Žije spíše ve skrytu, aktivní je pak především přes noc. Pohybuje se ve skupinách s 20, vzácně až 50 jedinců. Když je třeba se pohybovat rychle, vyvine prase divoké rychlost až 48 km/h.

Velká žranice

I když se člověku vyhýbá, umí mu občas zkomplikovat život. Často navštěvuje pole (především kukuřičná) a při hledání potravy po sobě zanechává spoušť. Nebojí se ani výprav do vesnic, kde vyhledává potravu mezi odpadky. Někdy převrátí popelnici a valí ji před sebou, dokud kýžená pochoutka nevypadne.

Prase divoké je totiž všežravec a nepohrdne travou, hlízami, ořechy, bobulemi, kořeny, odpadky, hmyzem, mršinami či malými plazy. V pořadu Do divočiny: Korea uvidíte, jak si pochutnává na užovkách. Had se praseti brání, jak jen může, prase si však jeho snahy o marný útok snad ani nevšimne.

Čtěte také: Prasata se naučila hrát videohry. Na konci vždy čekala chutná odměna

Právě jeho všežravost je nejlepší prasečí výhodou, která mu umožňuje přežít ve velké části Evropy a Asie, ale i na jiných kontinentech, kam bylo zavlečeno. Existuje až 30 poddruhů, které najdeme téměř po celém světě. O poznání méně vybíravé je ohledně páření, tam jej značně ovlivňuje klima. V Evropě je to zhruba od listopadu do února. Bachyně pohlavně dospívá v 8. až 10. měsíci života, samci až ve dvou letech. Po páření je bachyně březí zhruba 4 měsíce, pak vrhne 3 až 12 mláďat.

Zdroje: Animal Diversity / National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom