20. července 2024 07:00

Had přecenil své síly ve vodě. Podívejte se, jak zápasí s utopením

Skrytá království Afriky S1 (2) – Smaragdovka ve vodě

Hadi jsou výborní plavci, i tak se ale občas dostanou do úzkých. Smaragdovka proměnlivá si ale s prekérní situací poradí.

Světlezelený užovkovitý had má obzvláště rád větve stromů či keřů v zalesněných oblastech Jižní Afriky. Dosahuje délky 60-90 cm a svou hbitost a skvělé maskovací schopnosti využívá k lovu žab a ještěrek. Není nijak teritoriální, takže při hledání potravy urazí smaragdovka proměnlivá nemalou vzdálenost. Obratně šplhá i plave, třebaže ne vždy perfektně odhadne své možnosti, jak uvidíte v pořadu Skrytá království Afriky na Prima ZOOM.

Čtěte také: Hadi v kalhotách: Pašerák se v Číně nezvyklým způsobem snažil propašovat více než sto plazů

V rozbouřené vodě

Smaragdovka se v našem videu pokusí přeplavat řeku, což pro ni není nic neobvyklého. Nicméně tentokrát se dostane do silného proudu a hrozí jí nepěkný konec. „Všichni hadi dovedou plavat, všichni jsou dobří plavci a vodu potřebují k přežití,“ říká herpetolog Nirmal Kulkarni. Malému hadovi se nakonec s velkým úsilím podaří vydrápat se na vlhký kámen na břehu a zachránit si život.

Smaragdovka je od přírody plachá a obezřetná a bere do zaječích, proto je téměř nemožné spatřit ji v obydlených oblastech. Z toho důvodu je také obtížné chovat ji v zajetí, obvykle se zdráhá přijímat nabízenou potravu. Přesto s ní někteří chovatelé slaví úspěch.

Zdroje: African Snakebite Institute/Wildlife Vagabond

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora