7. února 2024 11:45

Ledové kry uvěznily hejno kosatek, mláďata bojují o přístup ke vzduchu. Videonahrávka rve srdce

Hejno nejméně deseti kosatek dravých uvízlo v ledovém poli severně od japonského ostrova Hokkaidó. Jejich osud je nejistý, místní úřady totiž nemají žádnou možnost, jak uvězněným kytovcům pomoci.

„Nemáme jinou možnost, než čekat, až se led rozlomí a kosatky tak budou moci uniknout,“ citovala japonská televize NHK zástupce města Rausú ležícího na pobřeží ostrova. Kosatky jako první zpozoroval místní rybář, který ihned kontaktoval japonskou pobřežní stráž.

Mohlo by vás zajímat: Proč vybuchují velryby? Strach z mrtvých kytovců dovedl lidstvo k řízeným náložím

Podle průzkumu provedeného dronem jsou kytovci uvězněni asi kilometr od pobřeží mezi ledovými krami. „Viděl jsem přibližně 13 velryb vystrkujících hlavy z díry v ledu,“ okomentoval výsledek pátrání zástupce místní pobočky japonské organizace na ochranu přírody Wildlife Pro LLC. Podle něj se velryby snažily dostat ke vzduchu, aby se nadechly, a v hejnu byly vedle dospělých kytovců také tři nebo čtyři mláďata. Vzduch je pro kosatky nesmírně důležitý, na rozdíl od jiných velryb totiž vydrží pod vodou nedýchat jen několik minut.

V sevření ledu

Zbožnému přání, aby se dal led do pohybu a uvězněné hejno se dostalo na svobodu, nicméně brání bezvětří, které v oblasti panuje. Led tak zůstává na místě. Obavy zvyšuje i zkušenost s podobnou situací z roku 2005, kdy led u pobřeží města Rausú rovněž uvěznil skupinu kosatek, které později zahynuly.

Led svírá pobřeží nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó každou zimu. Jde o nejjižnější zamrzající oceán na severní polokouli, v posledních letech se ale kvůli globálnímu oteplování tloušťka ledu zmenšuje.

---

Aktualizace: Smutná zpráva má naštěstí šťastný konec. Záběry skupiny kosatek snažících se nadechnout uprostřed ledového pole vyvolaly v Japonsku velký rozruch. Na místo dorazili vládní činitelé a uvažovalo se i o nasazení ledoborce. Ve středu ale britská BBC s odvoláním na japonské zdroje informovala, že se kosatkám podařilo najít cestu z ledového krunýře a jsou již volné.

Zdroj: CNN, The Guardian

Mohlo vám uniknout: Obří černobílí zabijáci, kteří vykusují játra i srdce. Kdo je největší postrach žraloků?

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom