26. července 2022 06:00

Scéna jako z hororu: Na potápěče zaútočil pětimetrový žralok, vše zachytila kamera

Záběry pořízené na Novém Zélandu při natáčení pořadu pro dokumentární kanál Discovery ukazují velkého bílého žraloka, jak doslova rozmetá klec s potápěčem uvnitř.

„Natáčím žraloky 32 let, ale nikdy jsem nic podobného neviděl. Myslel jsem, že je mrtvý. Když se k vám takhle přižene pětimetrový velký bílý žralok, prakticky se to nedá přežít. Ale Jimmy, který byl v té kleci, to nějak zvládl,“ komentoval pro CNN dramatickou scénu producent pořadu „Žraločí týden“ Jeff Kurr. Na video se můžete podívat tady, útok začíná zhruba ve druhé minutě:

Oním šťastlivcem je Jimi Partington, odborník na žraloky a dlouholetý zkušený potápěč. Po útoku se mu podařilo doplavat k lodi, a i když nebyl přímo zraněný, nezůstalo děsivé setkání se žralokem bez následků. Partington utrpěl cévní mozkovou příhodu a měsíc se léčil v novozélandském Christchurch. „Při potápění se žraloky jsem utrpěl zranění, které způsobilo, že jsem dostal mrtvici a málem zemřel,“ komentoval potápěč svůj zážitek a následnou dvouměsíční odmlku na sociálních sítích.

Bezpečné potápění se žraloky?

K incidentu došlo poblíž Stewartova ostrova, který je třetím největším ostrovem Nového Zélandu. Za zdejšími žraloky se vydávají filmaři i amatérští potápěči, kteří mohou využít nabídky specializovaných agentur na potápění v kleci. „Pohlédněte si z očí do očí s množstvím žraloků z bezpečí naší potápěčské klece,“ láká například Shark Experience zájemce o jednodenní výlety za žraloky v ceně 549 novozélandských dolarů.

Celosvětově dochází ročně ke stovkám nevyprovokovaných útoků ze strany žraloků (jen v USA jich v roce 2021 bylo 47, o rok dříve 33), přičemž průměrně deset jich je smrtelných. Na začátku července 2022 například žralok postupně napadl a zabil dvě turistky u egyptského letoviska Hurgada. Útoky žraloků vždy přitahují pozornost médií, přestože mnohem víc lidí zabijí sloni, krokodýli nebo včely, a dokonce 150 lidí ročně zemře následkem pádu kokosového ořechu.

ZDROJ: CinemaBlend

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom