1. listopadu 2023 15:44

Už novorozený sumec je krutým zabijákem. Podívejte se, jak hoduje na první oběti

Sumec patří mezi nejpopulárnější ryby vůbec a jeho obliba je úměrná jeho nebezpečnosti a zákeřnosti. Slitování nemají ani malí sumečci kukačkovitého druhu.

Sumci jsou rybí monstra, která mohou dorůst až do tří metrů a živí se prakticky vším, co jim přijde pod tlamu. Mladší jedince uspokojí zooplankton, dospělé ryby si však svůj jídelníček již značně rozšiřují a nepohrdnou červy, obojživelníky, plazy, měkkýši, korýši, jinými rybami, vodními savci nebo drobným vodním ptactvem. Existují dokonce případy, kdy si sumec dovolil útok i na menšího psa.

Obávaná rybí kukačka

Sumec sice moc dobře nevidí, za což může jeho slabě vyvinutý zrak, plakat nad svým osudem ale rozhodně nemusí. Vydatnou pomoc při lovu mu totiž poskytují jeho kníry, jež fungují jako chemoreceptory pro chuť a čich. Podobné smyslové orgány dokonce pokrývají celou dolní část jeho těla, horní část hlavy, boky hlavy a hrudi. Sumci díky tomu máloco unikne.

Obzvlášť zákeřným druhem sumce je peřovec kukaččí (Synodontis multipunctatus), který – jak už název napovídá – sdílí parazitické chování s obávaným záškodníkem ptačích hnízd. Peřovec má totiž ve zvyku míchat své jikry s jikrami jiných ryb. Když pak například cichlida vezme své jikry do tlamy k vylíhnutí, nemá tušení, že de facto slouží jako inkubátor pro cizí potomky, kteří po narození rozjedou masakr jejích vlastních mláďat.

Hodování na cizích potomcích

Peřovcovy jikry mají velmi rychlou inkubaci, takže se zpravidla líhnou dříve a jakmile spořádají vlastní žloutek, okamžitě se pustí do okolních jiker, které mu poslouží jako chutný kaviár. Když posléze cichlida vypustí mladé ryby ze svých úst, k jejímu překvapení, které si můžete prohlédnout na přiloženém videu, vyplují parazitické ryby a nikoliv její potomci. Tomu se říká kruté překvapení.

Zdroj: Naše ryby / Safari Park Dvůr Králové / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom