3. června 2023 06:00

Psům podivuhodně rostou mozky. Vědcí pátrají po důvodu nečekané evoluční změny

Pokud patříte mezi obdivovatele psí inteligence, tato zpráva vás zřejmě nepřekvapila. Vědci nicméně upozorňují, že pozoruhodné změny v psích mozcích pravděpodobně spouští něco jiného.

Je dávno prokázaným faktem, že domestikace se na velikosti mozku zvířete negativně podepíše. Že si nemusí samo shánět potravu a nehrozí mu tolik nebezpečí, jsou jedny z důležitých faktorů, které k tomu přispívají.  „Zkrátka není třeba si udržet tak na energii náročný mozek,“ tvrdí László Zsolt Garamszegi, evoluční biolog z Ekologického výzkumného centra v Maďarsku a autor nejnovějšího výzkumu. „Ušetřenou energii pak tělo vynaloží pro jiný účel, například k tomu, aby jedinec vyprodukoval víc potomků.“

V praxi to pak vypadá například tak, že prase domácí má ve srovnání s divočákem mozek menší o 35 procent. Kočka domácí na velikosti mozku oproti svému divokému protějšku tratí o 30 procent.

Přečtěte si také: Nejstarší pes světa slaví narozeniny. Narodil se před vznikem Česka, i tak stále prohání kočky

Ani psi samozřejmě nejsou výjimkou, teď se ale zdá, že začínají tuhle bariéru prolamovat a dohánějí ty vlčí. Co se s nimi děje?

Typ plemene ani práce nehrají roli

Aby k těmto závěrům mohli dojít, museli výzkumníci z Maďarska a Švédska nejprve úspěšně zrekonstruovat reprezentativní vzorek myslících orgánů, které patřily plemenům psů, která žila před 1 000 lety. K tomuto účelu dobře posloužily důkladné CT skeny archeology nalezených psích lebek. Jak v nich byl mozek uložený, pak zjišťovali porovnáním se snímky víc než 860 žijících psů, kteří reprezentovali na 160 různých plemen, a taky 48 vlků.

Překvapivé pro odborníky nebylo zjištění, že psi mají ve srovnání s vlky mozek zhruba tříčtvrtinový. Šokovalo je, že čím geneticky vzdálenější plemeno od vlka bylo, tím objemnější jeho myslící orgán byl. A naopak, oproti očekáváním nehrály roli faktory jako původní úloha plemene, obvyklý počet štěňat či dožití.

Důvod neznají

Odpověď na to, co tedy nárůst mozkové hmoty u moderních psů způsobuje, vědci nemají. Disponují ale hned několika teoriemi. „Může jít o vliv komplexnějšího sociálního prostředí, urbanizace, adaptace na více pravidel a očekávání,“ vysvětluje jedna z vědkyň, Enikő Kubinyi.

Mohlo by vás zajímat: Nová studie potvrdila, že se kočky na rozdíl od psů nechovají loajálně

Jak odborníci vysvětlují, před tisíci lety byli psi daleko nezávislejší, volnější, štěkali méně a zdaleka nebylo třeba tolik interakce s lidmi jako u dnešních psů.

Zdroj: Evolution

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom