28. května 2023 06:00

Vlci uženou jelena, vyhráno ale nemají. Podívejte se, jak je vytrestají ovčáčtí psi

Přestože vlci zmizeli z velké části světa, podle seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou vedeni jako málo dotčení. Podmínky pro život těchto výborně organizovaných zvířat jsou přitom extrémně náročné, a to nejen kvůli člověku.

Málokteří savci jsou tak pověstní svou organizací a hierarchií jako vlci. Jejich smečka je většinou tvořena příbuzenskou linií, přičemž vedení se ujímá jeden alfa pár. Alfa samec má jako jediný právo se pářit. Beta vlky tvoří největší jedinci, jejichž práce sestává z ochrany smečky. Gama vlci mají na starosti především lov a výchovu mláďat. Nejhůř si ve smečce stojí vlci omega. Jde většinou o „naplaveniny“, cizí vlky, kteří se přidali ke smečce. Ostatní vlci je odhánějí od žrádla, chladí si na nich žáhu a v případě nebezpečí je postaví první na ránu.

Zvíře zvířeti vlkem

Zmíněné nebezpečí pro vlky nepředstavují jen lidé, kteří je na mnoha místech vyhubili. Jako konkurenci vnímají jiné psovité šelmy, které se snaží zabíjet i přesto, že je nežerou. Pronásledují lišky, šakaly, kojoty, psíky mývalovité či dhouly, ryšavé psy z Asie. Že i psi dovedou vlkům pořádně zavařit, uvidíte v pořadu Sedm světů, jedna planeta na Prima Zoom. Smečce vlků překazí lov smečka ovčáckých psů, trénovaných na odhánění vlků od stáda. Jejich výcvik zafunguje až moc dobře, díky čemuž vlci přijdou o pracně ulovenou kořist.

Čtěte také: Na Plzeňsku zřejmě řádí vlk, roztrhal už dvě telata. Není plachý, říká Lukáš, který ho vyfotil

Potravu si vlci vybírají poměrně zeširoka, od hmyzu po bizony a pižmoně. Velcí býložravci jsou pro ně ideální, na rozdíl od jiných dravců. Překážkou ve vlčím životě jsou také kočkovité šelmy jako tygři či rysové nebo medvědi, se kterými si vlci navzájem zabíjejí mláďata.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom