25. června 2023 06:00

Smrtící vedra míří do zemí, které ho dosud nepoznaly. Lidstvo není připraveno

Mezi státy, které mají nepěkné a doslova spalující vyhlídky, vědci zařadili i naše sousedy. Opatření, jež by zabránila zbytečným smrtím z horka, se přitom podle odborníků téměř jistě zavedou pozdě.

Extrémní horka mají lidé tendence podceňovat. Ve skutečnosti jsou ale vlny veder jednou z nejsmrtelnějších přírodních katastrof. Na lidských životech si vybírají obrovskou daň, zhoršují kvalitu ovzduší i sucho, způsobují problémy v infrastruktuře a samozřejmě také značně zvyšují riziko rozsáhlých požárů.

K tématu: Extrémní vedra zabijí člověka nečekaně rychle. Teplota kolem 35 °C už je závažný problém

Odborníci se proto chtěli pokusit předpovědět, kde se tato nebezpečná horka budou kvůli klimatickým změnám vyskytovat. Zanalyzovali tedy data posbíraná za víc než 60 let a zohlednili také mnoho klimatických modelů. A výsledky jejich práce v našem regionu potěší málokoho. Dost se nás totiž týkají.

Bohaté země si poradí líp

Jako ohrožené evropské státy bez zkušeností s takhle extrémními horky studie explicitně jmenuje Německo, Belgii, Lucembursko a Nizozemsko. Odborníci tvrdí, že jmenované země (spolu s okolím čínské metropole Pekingu) jsou tak bohaté, že svoje obyvatele nakonec zvládnou ochránit, třeba výsadbou zeleně, s pomocí chladicích center a systémů včasného varování či pružnějšími pracovními podmínkami. A to i přesto, že k tomu podle vědců dojde pravděpodobně až poté, co si katastrofická horka vezmou první velkou daň v podobě lidských životů.

Pak jsou ale státy, kterých se dosud nepoznaná horka budou týkat také, ale jsou příliš chudé na jakákoli opatření, která by mohla obyvatelům pomoct vedra zvládnout. Jsou to regiony známé rychle rostoucí populací, kde je ale zároveň omezený přístup ke kvalitní lékařské péči a zásobám energie; Papua Nová Guinea, střední Amerika včetně Guatemaly, Hondurasu a Nikaraguy, nebo například Afghánistán.

Konkrétně vyhlídky Afghánistánu jsou podle Danna Mitchella, odborníka na atmosférické vědy a spoluautora výzkumu, asi nejhorší. „Nejenže je tam vysoký potenciál, že se tam teploty budou šplhat do závratných a dříve nevídaných výšin, ale jejich dopad ještě zintenzivní už tak velké sociální a ekonomické těžkosti, kterým země čelí,“ uvedl.

Začněme se připravovat, vyzývají vědci

Podle autorů výzkumu by se světové vlády měly na teploty daleko přesahující veškeré v minulosti zaznamenané teplotní rekordy už začít připravovat. Jak to pak vypadá v praxi, zasáhne-li taková vlna veder zemi, kde se s obdobnými problémy nikdy nesetkali, jsme už v poslední době bohužel viděli několikrát.

Přečtěte si také: Krutá předpověď budoucnosti: Nesnesitelná vedra brzy ohrozí dvě miliardy lidí

Za všechny uveďme smrtící horko, které v červnu a červenci roku 2021 sužovalo Severní Ameriku. Teploty šplhaly k 50 stupňům Celsia, zemřely stovky lidí, rozpoutaly se obrovské požáry, které spolykaly stovky kilometrů čtverečních porostu, a protože shořelo i obrovské množství zemědělských plodin, ekonomické následky pocítil celý svět. Vědci se v tomhle případě shodli na jednom: Kdyby nebylo globálního oteplování způsobeného lidskou činností, taková horka by v téhle oblasti nemohla objevit.

Zdroj: Nature

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom