4. února 2024 07:00

Bolestivá smrt losice byla poslední kapkou. Nové video s Karlem Rodenem vám jednou provždy otevře oči

Tváří kampaně s výstižným názvem Nekrm – nezabiješ se stal herec Karel Roden. Ve videu, které zveřejnila Zoo Hluboká, se objevují i fotografie drastických důsledků neukázněného chování návštěvníků.

Že bychom zvířata v zoo (a když už jsme u toho, ani ta v soukromých ohradách) nikdy krmit neměli, protože jim tím můžeme vážně ublížit, jsme se učili dokola a dokola už jako děti. Tohoto tématu se koneckonců dotýkají i některé dětské večerníčky, vzpomeňme za všechny oblíbenou Žofku, ředitelku Zoo.

Přečtěte si také: Osm vzácných lvů na jedné fotce. Plzeňská zoo se pochlubila výjimečným snímkem

Mělo by to tedy teoreticky být naprostou samozřejmostí, kupodivu to ale přesto není ještě všem jasné. Stále se najdou lidé, kteří jsou schopní zvířata nakrmit čímkoli, co najdou po kapsách. Kam to vede a proč se vlastně jedná o týrání zvířat, proto vysvětluje herec Karel Roden ve videu, které vzniklo na popud hlubocké zoologické zahrady.

Zbytečná, bolestivá úmrtí

Zaměstnanci jihočeské Zoo Hluboká se video rozhodli natočit poté, co jim neukáznění návštěvníci nakrmili březí losici sušenkami. Tahle zdánlivě nevinná událost vedla k tomu, že zvíře hodiny umíralo v nepředstavitelných bolestech, dávilo bachorové šťávy a zoo následně zcela zbytečně přišla nejen o něj, ale i o dvě nenarozená losí miminka. Podrobněji jsme o tom psali v tomto článku.

„Zvířata v moderních zoologických zahradách jsou krmena vyváženou stravou,“ uvádí zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková v prohlášení ke zveřejněnému videu. „Chovatelé se zároveň snaží jejich krmení co nejvíce přiblížit přirozené potravě, kterou najdou ve volné přírodě. Na optimalizaci krmných dávek a jejich vyváženosti nejen pro druh, ale i pro konkrétní jedince, se pracuje i několik let.“

Zažívací trakt zvířat v zoo není zkrátka připravený přijímat jinou stravu, případně se něčeho přejíst. Totéž platí i o zvířatech chovaných v ohradách; dospělého koně může zabít, i když se přejí jablek, která normálně bez problémů dostává od chovatele jako pamlsek.

Nejen jídlo, ale i jedovaté rostliny

Zoo Hluboká, která přišla o losici, zdaleka není jedinou, která s neukázněnými návštěvníky bojuje. Problémy tohoto typu mají téměř všechny zoologické zahrady. A nejde jen o jídlo jako takové, v Zoo Praha návštěvníci dokonce zvířatům do výběhu naházeli prudce jedovatý tis, který roste u výběhů.

Tímto videem se snaží zoologické zahrady apelovat na to, aby se lidé ke zvířatům chovali ohleduplně a nezpůsobovali jim zbytečnou bolest,“ dodal ředitel Zoo Hluboká, Vladimír Pokorný.

Zdroj: Zoo Hluboká, Deník.cz

Mohlo vám uniknout: Ohňostroje znamenají stres pro domácí mazlíčky i zvířata v zoo. Co radí veterináři?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom