11. ledna 2024 12:15
Martin Kolář

Osm vzácných lvů na jedné fotce. Plzeňská zoo se pochlubila výjimečným snímkem

Plzeňské zoo loni klesla návštěvnost, i tak je třetí nejvyšší v historii zahrady. Možná i díky lvům berberským, kteří se očividně rádi fotí.

Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně, druhou nejstarší zoo v Česku, loni navštívilo 496.685 lidí, informoval mluvčí zahrady Martin Vobruba. Návštěvnost oproti rekordnímu roku 2022 klesla o 15.997 lidí, i tak je třetí nejvyšší v téměř stoleté historii zahrady. K největším lákadlům patřilo loni narození čtyřčat vzácných lvů berberských, která zapózovala na úžasné nové fotce, představení světově unikátního chovu zmije pavoučí nebo modernizace venkovního výběhu šimpanzů s vodním příkopem.

Málokdy se sejde osm lvů berberských na třech kamenech😁🦁 Zde je možné vidět všechna loňská čtyřčata, předloňská trojčata a jejich matku Tamiku. Samec Mates si opodál užívá chvilku samoty. 📷 Katka

Posted by Zoo Plzeň on Thursday, January 11, 2024

Dosud největší návštěvnost měla zahrada, založená v roce 1926, předloni, kdy přišlo 512.682 lidí. Hranici půl milionu návštěvníků překonala zoo ještě v roce 2019, kdy jejími branami prošlo 504.984 lidí. Nižší návštěvnost měla zoo loni v letních měsících. Zejména srpen, kdy se střídala dlouhá horká sucha proložená dešti, měla pátou nejnižší návštěvnost od roku 2005, řekl Vobruba. Do zahrady přišlo 74.951 návštěvníků, v roce 2022 jich v srpnu bylo 90.837. Od června do srpna loni přišlo 214.467 lidí, což bylo o desetinu méně než v roce 2022. Naopak loňské září s 58.534 lidmi mělo oproti roku 2022 téměř dvojnásobnou návštěvnost. K tradičně nejvytíženějším dnům patřil i loni 28. říjen, kdy město jako součást oslav vzniku Československa nabízí v řadě míst vstupné za 28 korun. Do zoo přišlo tento den na 11.000 lidí.

K návštěvnickým lákadlům patřilo loni například lednové narození vzácné zebry bezhřívé, únorová výměna samců tygra ussurijského a představení jedovaté zmije s pavoučím výrůstkem na ocasu, žijící pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku, kterou zoo chová jako jediná na světě. Návštěvníky loni zaujal také jarní babyboom u několika druhů lemurů, želví školka s mláďaty dvou druhů středomořských suchozemských želv, první mládě pandy červené po 13 letech chovu, srpnová mláďata lvů berberských, modernizace venkovních výběhů šimpanzů v září a na konci roku výběhu gibonů. V samém závěru roku se v zoo narodilo po čtyřech letech mládě šimpanze, návštěvníci ho ale zatím kvůli zachování klidu pro odchov nemohou vidět.

Čtěte také: Byli šavlozubí tygři skutečně obávanými predátory? Podívejte se, jak mohl vypadat jejich lov

Plzeňská zoo má jednu z nejpočetnějších kolekcí zvířat mezi zoologickými zahradami. Na začátku loňského roku chovala 8042 zvířat v 1150 druzích. Je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Plzeňském kraji a patří mezi dvacítku předních turistických cílů v zemi.

Zdroj: ČTK, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom