8. června 2023 15:19

New York připomíná dystopické sci-fi. Znečištění ovzduší dosáhlo kritických hodnot

Kouř z rozsáhlých požárů v Kanadě začal způsobovat extrémní znečištění ovzduší na území USA. New York najednou vypadá jako ze sci-fi filmu.

Spojené státy americké čelí kouři z rozsáhlých lesních požárů na východě Kanady. Obyvatelé města New York dokonce zaznamenali rekordní míru znečištění ovzduší, když mrakodrapy mizely v oranžově zbarveném oparu. Nezdravé podmínky a slabá viditelnost narušily společenské události a donutily letecké společnosti k odložení letů. Zamlžené nebe je natolik výrazné, že ho mohou pozorovat i lidé z jihu Ameriky.

Kouř z Kanady

Problémy s ovzduším způsobují hořící lesy na desítkách míst v kanadských provinciích Ontario a Québec. Kouř z těchto ohňů v důsledku specifické konstelace povětrnostních podmínek začal během týdne putovat na jih přes hustě osídlené oblasti u Velkých jezer a na východním americkém pobřeží. Obrat v proudění vzduchu se zatím nechystá, problémy tak mají nadále přetrvávat. Nebezpečná míra znečištění samozřejmě nezasáhla jen New York. Trpí i obyvatelé měst jako Toronto a Ottawa v Kanadě, případně obyvatelé Washingtonu či Filadelfie v USA. Ti byli vyzváni, aby nosili respirátory.

Mohlo by vás zajímat: OBRAZEM: Extrémní požáry v Kanadě. Kouř pohltil i tisíc kilometrů vzdálený New York

Míra znečištění ovzduší dosáhla v New Yorku ve středu večer kritických hodnot. Index AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, zaregistroval hodnotu 413 bodů, což znamená nebezpečnou úroveň pro všechny obyvatele. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad hodnotu 174. Za zdravé jsou považovány hodnoty do 50 bodů. Ve Filadelfii v noci na dnešek zaznamenali intenzitu znečištění odpovídající hodnotě 429 na 500bodové stupnici.

Dystopický New York

Unikátní situace nicméně nabízí vskutku zajímavý pohled mimo jiné pro fotografy. Jak ostatně popsal podnikatel Dennis Scannel z města Syracuse, New York najednou vypadá jako povrch Marsu. Ostatně sytě oranžová mlha skutečně připomíná dystopické scenérie ze sci-fi filmů jako Blade Runner 2049. O proměně pohledu na město New York dost jasně vypovídá například časosběr, který si můžete prohlédnout níže.

Zdroj: ČTK / Washington Post / The New York Times

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom