1. září 2024 14:03

Nejstarší krokodýl na světě se vylíhl v roce 1900. Má šest manželek a přes 10 000 potomků

Věkovitý exemplář krokodýla nilského se jmenuje Henry, měří téměř pět metrů a váží neuvěřitelných 1540 kg.

Pokud byste se chtěli setkat s nejstarším žijícím krokodýlem, který zároveň patří mezi nejstarší známé plazy vůbec, museli byste se vypravit do Crocworld Conservation Centre v jihoafrickém Scottburghu. Henry v tomto středisku pro studium krokodýlů žije poklidně poslední tři dekády, jeho dávná minulost je ale značně temná a brutální.

Přečtěte si také: Krokodýl nilský usmrtí i mnohem větší žirafu. Podívejte se na neúspěšný pokus o útěk

Podle listu The U.S. Sun se špičkový predátor údajně vylíhl 20. prosince 1900 ve vnitřní deltě řeky Okavango v Botswaně. Když si zdejší kmen začal stěžovat na řádění krokodýla, který odnášel a pojídal jejich děti, bylo nutné zjednat nápravu.

Postarat se o to měl britský cestovatel, dobrodruh a lovec divoké zvěře Arthur Henry Neumann. V roce 1903 predátor vystopoval, ale místo aby dobře živeného plaza zabil, odsoudil ho k životu v zajetí. Tady už Henry, jak krokodýla na počest neohroženého lovce pojmenovali, ve svých temných zvyklostech pokračovat nemohl, zato se postupně stal vládcem šestičlenného harému samic, které přivedly na svět už více než 10 000 malých krokodýlů.

Který krokodýl je největší?

Krokodýli nilští (Crocodylus niloticus) obývají 26 zemí subsaharské Afriky a ročně mají na svědomí stovky životů. Jsou to mimořádně pohybliví plazi, kteří snadno uloví zebru nebo dikobraza. Slovo krokodýl pochází z řečtiny a poprvé je doloženo v díle Hérodota. Doslova znamená „dlážděný červ“.

Mohlo by vás také zajímat: Krokodýl v Austrálii terorizoval děti a požíral psy. Skončil v polévce a na grilu

Henry je sice rekordmanem z hlediska věku, největším exemplářem krokodýla rozhodně není. Podle Guinnessovy knihy rekordů tento titul patří o čtyři roky mladšímu krokodýlu mořskému jménem Cassius, dlouhému 548 centimetrů. Obr, který napadal lodě a lovil dobytek u břehů australských řek, je od roku 1987 držen ve středisku pro krokodýly na Zeleném ostrově u pobřeží Queenslandu.

Zdroj: The U.S. Sun, IOL

Video, které jste mohli minout: Gigantický krokodýl zabije až 300 lidí ročně. Podívejte se, jak se vrhá na svou kořist

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský