14. června 2024 15:20

Unikátní hostina: V Austrálii zabili a snědli nebezpečného krokodýla

Obyvatelé odlehlé vesnice na severu Austrálie se rozhodným způsobem pomstili 3,6 metru dlouhému krokodýlovi, který útočil na jejich psy a lekal jejich děti. Obávaného predátora zabili, uvařili a snědli.

Statný exemplář krokodýla mořského se do řeky Baines asi 250 metrů od vesnice Bulla v australském Severním teritoriu dostal během záplav počátkem roku 2024. Soužití s lidmi si ale vykládal po svém a podle místní policie se vrhal z vody na děti i dospělé a „také údajně popadl několik vesnických psů“.

Přečtěte si také: Krokodýl nilský usmrtí i mnohem větší žirafu. Podívejte se na neúspěšný pokus o útěk

Polévka z krokodýlího ocasu

Policie proto vyhodnotila chování plaza jako „značné riziko pro místní společenství“ a přijala protiopatření. Po poradě se stařešiny, obyvateli vesnice a strážci parku policie krokodýla zastřelila a dopravila do vesnice, kde se ihned začala chystat tradiční slavnost.

Podle strážníka Andrewa McBridea statné zvíře posloužilo k přípravě polévky z krokodýlího ocasu, dále jako barbecue a některé kusy masa zabalené do banánových listů se upekly v zemi. „Byla to celkem velká tradiční hostina a bylo tam pár plných břich,“ komentoval krokodýlí zabijačku pro australskou televizní stanici ABC McBride.

Krokodýli zabijáci

V Austrálii žije odhadem kolem 100 000 exemplářů krokodýlů mořských (Crocodylus porosus), kteří mohou dorůstat šestimetrové délky a vážit jednu tunu. Dostat se k tradiční pochoutce je ale pro Australany obtížné, protože jsou krokodýli stejně jako další fauna kontinentu od roku 1971 chráněni. V té době se totiž kvůli intenzivnímu lovu ocitli na pokraji vymření.

Mohlo by vás také zajímat: Vědci hlásí unikátní objev: Našli osmimetrového hada s hlavou velkou jako člověk

Množící se predátoři dnes ale představují stále větší riziko pro člověka a domácí zvířata hlavně v odlehlých oblastech Severního teritoria, ale také v Queenslandu. Právě zde v dubnu 2024 krokodýl zabil 16letého chlapce, který se snažil doplavat na břeh poté, co se mu převrhla kánoe. V roce 2023 pak všechny vyděsil nález ostatků 63letého rybáře v břiše obřího krokodýla.

Zdroj: CNN, NT Police, Fire and Emergency Services

Video, které jste mohli minout: Horor na Floridě. Zakrvácený aligátor s lidskými ostatky v tlamě se procházel kousek od školy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom