2. února 2024 12:40

Gigantický krokodýl zabije až 300 lidí ročně. Podívejte se, jak se vrhá na svou kořist

Zabijáci v divočině S1 (2) - Krokodýl mořský

Největším krokodýlem na světě se pyšní především jižní a jihovýchodní Asie včetně Indonésie, jeho výskyt ale sahá až k pobřeží severní Austrálie. Krokodýl mořský si libuje v mořích s teplejší vodou, kde plave také nemalé množství dalších tvorů, kteří okusí stisk jeho čelistí.

Krokodýl mořský sice brázdí vody Indického a Tichého oceánu mezi Indií a Austrálií, k mořským živočichům ale vyloženě nepatří. Patří ale k výborným plavcům a třebaže má na zadních končetinách blány mezi prsty, k obratnému pohybu ve vodě využívá vlnění svého ocasu. Ve vodě uplave až 1000 km a dokáže vyvinout rychlost až 29 km/h.

Útok z hlubin

Jak to vypadá, když se krokodýl mořský snaží ulovit kořist, uvidíte v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM. Krokodýl loví většinou zespoda a míří na břicho. Když je vytoužený úlovek na břehu, bleskurychle jej popadne a stáhne do vody. Zakousne se obrovskou silou a začne se s ním otáčet, čímž z něj trhá kusy masa.

„Krokodýli mořští patří mezi nejobávanější predátory na Zemi. Ale i oni mají lepší stránku. Chtějí být jen sami, aby se mohli pářit a vychovávat mladé,“ podotkl k životnímu stylu krokodýla mořského Steve Irwin, australský dokumentarista známý svým blízkým vztahem ke krokodýlům.

Čtěte také: Na zápas baseballistů se chtěl dostat fanoušek s aligátorem. Tvrdil, že je to asistenční zvíře

Samci dospějí k možnosti páření v šestnácti letech, samice už v deseti. Ta pak naklade 25-60 vajec, která pečlivě střeží až do vylíhnutí, a i několik dní poté se o mláďata stará. Mladí krokodýli začínají svůj jídelníček hmyzem, měkkýši a pulci, časem přecházejí od malých krabů a želv přes ryby a obojživelníky až k velkým savcům. Nakonec se z nich stanou obávaní predátoři, jejichž útokům se přičítá až 300 ztracených lidských životů ročně.

Zdroje: Animal Diversity/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom