3. listopadu 2023 06:00

Krokodýl nilský usmrtí i mnohem větší žirafu. Podívejte se na neúspěšný pokus o útěk

Zázraky divočiny Madagaskar S1 (1) - Krokodýl nilský

Krokodýl nilský je jedním z nejobávanějších zabijáků Afriky. O svá mláďata se stará se stejnou vervou, s jakou loví velká zvířata.

Na většině území Afriky a Izraele se vyskytuje nejhojnější a nejznámější druh krokodýla – krokodýl nilský. Ten zároveň patří mezi největší a nejagresivnější druhy krokodýlů a existují případy, kdy dorostl až do délky 6 metrů při váze okolo 1 000 kilogramů. Obvykle ale najdeme spíše menší kusy mezi 4–5 metry délky a váhou u samců sahající k 750 kilogramům.

Krokodýl nilský je houževnatým predátorem, který klame tělem. Zdánlivě totiž působí zpomaleně a nemotorně, při útoku ale vyvine značnou rychlost a vymrští se z vody až do výšky dvou metrů. Za zdání neobratnosti může i fakt, že přes den se nejraději vyhřívá na slunci. Aktivní je především v noci, kdy také loví.

Při rozmnožování hraje roli teplota

Krokodýl nilský je spíše samotářem, což porušuje v období páření. Ihned po něm samice vyhloubí 50–80 cm hlubokou jámu, kam naklade vajíčka. Těch může být 20–100, následně samice jámu zahrabe. Až tím začíná moment, kdy se určí pohlaví mláďat. To totiž závisí na teplotě, při níž se inkubují.

Pokud je teplota okolo vajíček nižší než 29 stupňů Celsia, vylíhnou se samičky, při 30 stupních jsou šance vyrovnané a při vyšších teplotách přijdou na svět samci. Inkubace trvá až 95 dní, během nichž matka chrání vejce před predátory, po vylíhnutí jim pomáhá vyhrabat se z jámy a v tlamě je odnáší do vody, kde je až 5 měsíců hlídá. To ostatně uvidíte i v pořadu Zázraky divočiny: Madagaskar na Prima ZOOM.

Podívejte se, jak krokodýl usmrtí žirafu:

Čtěte také: Sid má zemřít při porodu. Haďákovi se vrátily jeho tragické vize

Mláďata se živí především hmyzem, žábami, korýši, měkkýši nebo drobnými savci. Jakmile povyrostou, rozšíří svůj jídelníček o ryby a menší plazy. Dospělý jedinec už je o dost troufalejší, kromě velkých ryb a vodních ptáků si troufne i – jak můžete vidět na videu – na savce o velikosti žirafy nebo buvola. Také proto je jeho častou kořistí mimo jiné prase bradavičnaté.

Zdroje: iNaturalist / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom