Nejnebezpečnější pláže světa: Jedna už nastřádala 80 mrtvých, na jiné vás můžou zabít odpadky

Letní dovolená je pro drtivou většinu z nás zpravidla spojená s pláží a koupáním v moři. A když už jednou ročně někam za slaným koupáním vyrazíme, chceme, aby to tam bylo nejen pěkné a čisté, ale především bezpečné. Proto by se cestovatelé toužící po plážové pohodičce rozhodně měli vyhnout následujícím plážím, kde se to nebezpečím hemží nejen v moři, ale i mimo něj, a desítky a desítky turistů už zde za svou touhu po adrenalinu zaplatili životem.

Florida (USA)

Koupání na americké Floridě se letos v létě zdá být jednou z nejnebezpečnějších činností vůbec. Jen za poslední týden se na zdejší Panama City Beach a pár dalších plážích utopilo celkem osm lidí. Za všemi úmrtími zřejmě stojí nebezpečný zpětný proud, který se může objevit u pláží, kde se lámou vlny. Jen dvěma utonulým bylo navíc více než třicet let, což naznačuje, že si s touto silou přírody nedokáží poradit ani mladí lidé plní sil.

Koupání na Floridě by tak aktuálně možná bylo lepší vynechat. Ostatně když vás neutopí samo moře, jsou zdejší vody nechvalně proslulé také útoky žraloků – například na pláži New Smyrna Beach bylo jen od roku 2010 zaznamenáno 32 útoků žraloka na člověka, tedy v průměru více než dva ročně. Ne náhodou je na Floridě hned sedm z deseti nejnebezpečnějších pláží v celých Spojených státech.

Cape Tribulation (Austrálie)

Pokud nepatříte mezi fanoušky velkých a potenciálně nebezpečných zvířat, Austrálie všeobecně nebude zřejmě vaší nejoblíbenější destinací. Avšak pláž na australském Cape Tribulation, která leží na dosah deštného pralesa a zároveň Velkého bariérového útesu, byste si rovnou měli na mapě raději škrtnout. I ve zdánlivém bezpečí písečné pláže zde totiž můžete potkat kasuára jižního, jenž je mnohdy označován za „nejnebezpečnějšího ptáka světa“. Neumí sice létat, ale při vyprovokování mu agresivita není cizí a na nohou má velké, extrémně ostré drápy podobné těm velociraptora, které jsou více než dostatečné i pro usmrcení člověka.

Svůj domov zde navíc samozřejmě mají i krokodýli. Na to vás upozorní varovné cedule prakticky u každé řeky, jezírka nebo pláže. V teplých měsících pak zdejší vody v hojném počtu navštěvují jedovaté medúzy, konkrétně smrtelně nebezpečné čtyřhranky či extrémně jedovaté medúzy zvané Irukandji. Asi jediným bezpečným způsobem, jak zdejší pláž navštívit, je tedy spokojit se s internetem, případně se nad ní jen proletět.

Hanakapiai Beach (Havaj)

Zkušení plavci vám však dost možná řeknou, že zástupci zvířecí říše nikdy nebudou pro turisty nebezpečnější než moře samo. Důkazem budiž další pláž patřící mezi ty vůbec nejnebezpečnější na světě. Na pláži Hanakapiai Beach na Havaji vás sice nenapadne žádný dnešní vzdálený potomek dinosaura ani extrémně jedovatá medúza, ale vyrazit do zdejších vod plavat se nikomu zásadně nedoporučuje.

Pod na první pohled blankytně lákavou hladinou se totiž pohybují extrémně silné zpětné proudy, které zpravidla doplňují i nebezpečně silné vlny. Pokud se vás takový proud chopí, dokáže vás velmi rychle odnést až do vzdálenosti deset kilometrů od pobřeží a jeho překonání zpravidla není v lidských silách (nejste-li minimálně Michael Phelps). Oficiální informace hovoří o minimálně 30 známých utonutích právě na této pláži. Přímo u ní je však cedule, na níž už dnes stojí více než 80 jmen nebožtíků, kteří si na Hanakapiai Beach šli zaplavat a šlo o poslední koupání v jejich životě.

Gansbaai (Jihoafrická republika)

Pojďme trochu blíže k Evropě, konkrétně do Afriky. Téměř na nejjižnějším cípu kontinentu (a relativně nedaleko Kapského města) se v Jihoafrické republice na jednom z poloostrovů nachází město Gansbaai, jehož pobřeží si vysloužilo přezdívku „hlavní město velkých bílých žraloků na světě“. Tento titul samozřejmě nezískalo jen tak, ale vděčí za něj obrovskému množství těchto vrcholných a extrémně nebezpečných predátorů vyskytujících se ve vodách u města.

Může za to fakt, že ve zdejší zátoce žije na dvou malých ostrůvcích Dyer Island a Geyser Rock kolonie asi 60 000 tuleňů, kteří patří podobně jako lachtani k velmi oblíbeným pokrmům na jídelníčku bílých žraloků. Malému průlivu mezi oběma ostrovy se díky tomu dokonce říká „žraločí ulička“. Odvážlivci se zde nicméně mohou k obřím žralokům dostat velmi blízko i v relativním bezpečí, pokud si zaplatí potápění v kleci. Pořádně si však zkontrolujte recenze a vyberte raději renomovanou společnost.

Chowpatty Beach (Indie)

Indické hlavní město Bombaj svádí k návštěvě rok co rok nespočet turistů z celého světa. Chtít se ovšem okoupat na zdejším pobřeží v Arabském moři je obrovským zdravotním rizikem. Jen těžko totiž kdekoli jinde na světě najdete znečištěnější pláž, než je zdejší Chowpatty Beach. Voda je tady plná odpadků, suti, ale i splašků, jež se sem dostávají z výtoků městské kanalizace. Síla znečištění dosáhla již dávno takové úrovně, že vykoupat se zde představuje i pro zdravého, mladého člověka vážné zdravotní riziko, nemluvě o dětech či starých lidech. Kontaminovaný je dokonce i samotný písek. Situaci dále zhoršují všudypřítomní holubi či racci, kteří se odpadky živí a zároveň pláž dále znečišťují velkým množstvím svého trusu. Takže do Bombaje jen na památky.

Zdroj: AccuWeather, Wikipedie, IFLscience, Weather.com

Video, které jste mohli minout: Česko je prošpikované podvodnými cestovkami, varoval Papež. Poradil snadný krok, jak nenaletět

Tomáš Durčák

redaktor FTV Prima, lifestyle

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský