7. listopadu 2023 15:37

Největší bílý žralok světa je šestimetrovým gigantem. Podívejte se na vládce hlubin

Žralok bílý vzbuzuje respekt i při průměrné velikosti. Když doroste na extrémní délku, stává se unikátním monstrem, ze kterého se vám mohou snadno zježit chlupy na zátylku.

Žralok bílý sice průměrně dorůstá do délky 4,5 metru, samice jménem Deep Blue má však neskutečných 6 metrů, což ji hravě pasuje na největšího známého žraloka. A jak můžete vidět na přiložených záběrech potápěčů, jedná se o impozantní monstrum, které ani nemusí otevřít čelist, aby ve vás vzbudilo strach.

Čtěte více: Obávaný bílý žralok slyší tlukoucí srdce oběti. Podívejte se, jak vyzraje na lachtana v úkrytu

Kráska jménem Deep Blue

Poprvé byla Deep Blue zaznamenána na pobřeží mexického ostrova Guadalupe, kam se vrací každé dva roky kvůli páření. Mořští biologové ji rozeznávají vcelku snadno podle specifických značek na těle, díky nimž mají parybu pod kontrolou již od začátku devadesátých let. Věk téhle nádherné samice žraloka bílého se odhaduje na přibližně 50 let.

Žraloci bílí jsou rozšíření prakticky po všech pobřežních vodách oceánů a moří, kde loví širokou plejádu živočichů od menších velryb přes jiné žraloky až po lachtany či tuleně. Právě na lov posledních jmenovaných mají unikátní schopnost. Žralok bílý totiž dokáže značně ovlivňovat svou tělesnou teplotu, když svalovou činností zahřívá studenější tepennou krev v pletenci cév teplejší krví žilní, čímž některé části těla udržuje až o 14 stupňů Celsia teplejší než okolní prostředí.

Deep Blue (The biggest shark ever filmed) second part

Another DEEP BLUE VIDEO!!!! (Please read below about our fundraising campaign) Otro video de DEEP BLUE!!!! (Por favor lean el enlace de abajo acerca de nuestro proyecto)

Posted by Mauricio Hoyos Padilla on Monday, August 10, 2015

K pronásledování lachtanů ve studených vodách se to velice hodí. K tomu je žralok bílý obdařený smyslem nazvaným Lorenziniho ampule. Díky němu dokáže detekovat elektromagnetické pole vznikající pohybem živých zvířat a zaznamená napětí o velikosti půl miliardtiny voltu. Na kratší vzdálenost tudíž rozezná jiného živočicha jen na základě srdečního tepu.

Předurčena k vůdcovství?

Sociální život těchto žraloků není příliš detailně prozkoumaný, u pobřeží Jižní Afriky se nicméně hierarchie žraloků bílých odvíjí od velikosti, pohlaví a teritoriálnosti. Obecně se dá říct, že samice mají navrch nad samci, větší žraloci nad menšími a ti místní zase nad těmi cizími. Samice Deep Blue má tedy nejlepší předpoklady pro to stát se vůdcem.

Zdroj: IFL Science / Surfer Today

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom