10. října 2023 17:27

Obávaný bílý žralok slyší tlukoucí srdce oběti. Podívejte se, jak vyzraje na lachtana v úkrytu

Největší zabijáci Afriky S6 (2) - Žralok bílý

Jeden je hbitým plavcem, jenž umí uniknout nejrychlejším dravcům. Druhý je dokonalý predátor s neobyčejnou vlastností na své straně. Žralok bílý následuje lachtana do nejlepšího úkrytu.

Žralok bílý patří k nejsmrtonosnějším vodním predátorům. Žraloci, rejnoci, mořští savci či mořské želvy, nikdo si před ním nemůže být jistý svým bezpečím. Výjimečně si troufne i na krokodýly či žraloky velrybí, i když v tomto případě není úplně jasné, nakolik jde o lov a nakolik jen o mrchožroutství. Faktem ovšem zůstává, že co se týče jídla, není žralok bílý nijak vybíravý. Koneckonců v pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM uvidíte, jak si umí poradit i s lachtanem, který si najde perfektní útočiště.

Skrýš mezi chaluhami

Lachtan, který tráví většinu života ve vodě, má výborně vyvinutý zrak a poměrně velkou výdrž, zároveň se honosí výraznou hbitostí. I díky tomu má slušnou šanci žraloku bílému uniknout, ideálně do chaluhového lesa, mořského porostu s výrazným zastoupením velkých chaluh. Tam se žralok bílý neodváží a je závislý na příležitosti, jíž mu musí poskytnout sám lachtan. Neopatrné zvíře se nakonec odváží úkryt opustit, čehož žralok obratem využije.

Čtěte také: Ostatní byli v péřovkách, my v plavkách. Leichtová zavzpomínala na natáčení Na vlnách Jadranu

Přes lachtanův skvělý zrak má totiž žralok bílý výhodu ve svém zbarvení, které mu umožňuje splynout s okolím. Zároveň využívá zvláštní schopnost zvanou Lorenziniho ampule. Ta mu umožňuje vnímat elektromagnetické pole, které vytváří pohyb živých zvířat. I když se zvíře nepohybuje, na krátkou vzdálenost žralok zachytí pohyb jeho tlukoucího srdce. Dokáže totiž zachytit napětí o velikosti půl miliardtiny voltu.

Zdroje: Florida Museum / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom