19. června 2024 15:53

Místo klidného plavání bojovala o život se žralokem. Podívejte se na drsnou rekonstrukci

Když žraloci útočí S7 (3) – Barbara Zawacki

Poklidné koupání narušil predátorský instinkt žraloka pověstného svou žravostí. Chvíle klidu se změnila v okamžiky strachu.

Žralok tygří patří k těm nejnebezpečnějším žralokům, na jaké můžete narazit. Díky silně vyvinutému čichu, Lorenziniho ampulím, umožňujícím mu zaznamenat elektrické impulzy v tělech jiných živočichů, a očím schopným rychle přivyknout tmě se jedná o bezchybného lovce. Zároveň má dost silný žaludek, je schopen strávit nejen nepřeberné množství živočichů, ale také pozoruhodné typy hmoty. V žaludku různých exemplářů se našly poznávací značky či plastové kanystry, a jeho žravost mu vynesla přezdívku „mořská popelnice“.

Čtěte také: Ohromný žralok vyděsil turisty v oblíbené destinaci Čechů. Predátor plaval kousek od břehu

Zuby ve vodě

Nejspíš to byl právě žralok tygří, který se 14. listopadu 2016 objevil poblíž oblasti Kamaole Beach Park na havajském ostrově Maui. Právě zde trávila dopoledne 58letá Barbara Zawackiová, pro niž byla oblast častým cílem relaxace. Jako obvykle si šla trochu zaplavat, obrátila se na hladině a chvíli plavala na zádech. Jak uvidíte v pořadu Když žraloci útočí na Prima ZOOM, zenová chvilka neměla dlouhého trvání. Náhle měla pocit, že do ní narazilo torpédo a do nohy se jí zakously ostré zuby.

„Na zlomek vteřiny jsem myslela, že je to velryba. Tak to bylo obrovské,“ popsala neuvěřitelnou situaci Zawackiová. Žralok ji držel za nohu a snažil se ji stáhnout pod vodu. Ženě nezbylo než bojovat, a žralok ji za chvíli skutečně pustil a zmizel v hlubinách. Barbara Zawackiová doplavala na břeh, kde se k ní seběhli další lidé. Naštěstí mezi nimi byly i dvě zdravotní sestry, které jí rány na noze zaškrtily dříve, než přijela sanitka. Na plavání ve vodě Barbara Zawackiová nezanevřela. Podle jejího mínění by strach neměl nikomu ovládat jeho život.

Zdroje: Maui News/Hawaii News Now

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský