1. prosince 2023 13:30

Nejjedovatější had světa má v sobě jedu na zabití 100 dospělých lidí. Podívejte se, jak ho přemůže konkurence

Nejjedovatější had světa sice má v jediném kousnutí tolik jedu, že by s ním mohl zabít až 100 osob, to ale neznamená, že je ultimátním predátorem. I on totiž může být přemožen. A to kupodivu snadno.

Obávaný taipan menší (Oxyuranus microlepidotus) po narození nijak neotálí a už po hodině opouští hnízdo, aby začal žít svůj život samotáře. Obvykle se plazí suchými oblastmi Austrálie a hledá kořist mezi myšmi, krysami a vačnatci. Jeho specifikem ovšem je, že rozhodně neútočí pouze jednou. Po útoku se místo stáhnutí vydává do další atakům, aby kořisti zasadil hned několik smrtících ran. A smrtící skutečně jsou, neboť taipan platí za nejjedovatějšího hada světa a jeho kousnutí má jedu na usmrcení stovky lidí.

Nejjedovatější had světa

U takto smrtícího hada je samozřejmě nutné, aby byl protijed podán včas. Ostatně úmrtnost se pohybuje okolo 80 procent, takže si riziko dokážete velmi dobře představit. Taipanův jed obsahuje nervové, krevní i svalové jedy, přičemž některé jeho další složky způsobují, že se jed může organismem šířit rychleji. Po uštknutí nejdříve dojde k lokální bolesti a otoku. Poté člověka zasáhne bolest hlavy, nevolnost, bolení břicha, průjem, zvracení, závrať, křeče a celková paralýza.

Existuje nicméně i had, který se taipana menšího rozhodně nemusí obávat. Pakobra australská (Pseudechis australis) patří k největším taipanovým nepřátelům a jak ukazuje dokument Nejjedovatější zvířata světa, pakobra má proti taipanovu jedu přirozenou imunitu. A vzhledem k tomu, že další hadi jsou její potravou, velmi snadno se ve volné přírodě stane, že si pakobra udělá z nejjedovatějšího hada světa chutnou svačinku.

Zdroj: Australian Geographic / Animalia.Bio / The University of Melbourne

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom