16. listopadu 2023 08:00

Američané bojují s gigantickými hady. Rekordní plaz váží 90 kg a pralo se s ním 5 lidí

Dostat pod kontrolu mohutného škrtiče není vůbec snadné. Lovci obřích přemnožených hadů proto vyrážejí do terénu ve skupinách.

Krajty tmavé terorizují jih Floridy už desítky let a jejich lov je zde státem podporovanou činností. I z toho důvodu vyrazila do bažinaté oblasti Big Cypress pětice mužů, aby se s přemnoženými predátory utkala. Výsledkem byl absolutně rekordní úlovek – do cesty se jim připlazila samice dlouhá 550 cm a vážící téměř 90 kg, tedy jako dospělý člověk. Podle stanice Fox News dosud nejdelší krajta tmavá, která byla ulovena v Everglades v roce 2022, měřila 580 centimetrů, ale vážila podstatně méně – jen 57 kilogramů.

Přečtěte si také: Gigantičtí hadi sužují Ameriku a rekordně se množí. Boj s nimi je prakticky marný

Někdo chce lebku, jiný kůži

Krajta se lovcům doslova připlazila do cesty, narazili na ni totiž v noci na silnici. I přes jasnou početní převahu trvalo pěti mužům 45 minut, než dostali silného a nepoddajného škrtiče pod kontrolu.

Svůj úlovek poté předali Úřadu pro ochranu přírody jihozápadní Floridy, který krajtu oficiálně změřil a zvážil, než jim vydá trofeje – jeden z lovců plánuje pověsit si doma vypreparovanou lebku a další dva chtějí vystavit vyčiněnou kůži v obchodě se sportovním vybavením a rybářskými návnadami, kde pracují.

„Máme tahle zvířata rádi – jsou to fantastičtí hadi. Když se s nimi v zajetí správně zachází, můžou z nich být super poslušná zvířata,“ řekl Fox News jeden z pětice lovců. „Do volné přírody Everglades ale nepatří. Žerou obrovskou spoustu původních druhů zvířat,“ dodal. Osobní zážitky z lovu obřího jedince odvysílala stanice Fox News:

Dědictví hurikánu

Jeho slova potvrzují odborníci, podle nichž krajty tmavé na Floridě vyhubily mnohdy až 90 % populace savců včetně lišek, králíků, mývalů, vačic opossum a jelenů běloocasých. Negativně tím ovlivňují celý potravní řetězec a rovnováhu druhů – o obživu přišli totiž i ptáci, kojoti, pumy a další zvířata. Krajty se ale utkávají i s dalšími zdejšími predátory, jako jsou aligátoři a nezřídka se z boje odplazí jako vítězové.

Krajta tmavá (Python bivittatus), známá také jako krajta barmská, pochází z jihovýchodní Asie a na Floridu se dostala v 70. letech minulého století jako ceněný obyvatel terárií. Už v té době ji ale zřejmě někteří nezodpovědní chovatelé vypouštěli do volné přírody. Hlavní impuls k jejímu katastrofickému přemnožení dal v roce 1992 hurikán Andrew, který kromě jiného zdevastoval i množství obchodů s exotickými zvířaty.

Mohlo by vás také zajímat: Krajty rostou ročně až o 30 centimetrů. Vědci kvůli klimatu očekávají obří hady

Samice krajty mohou snést najednou až stovku vajec, z nichž se v příhodných podmínkách jihofloridských močálů a mokřadů líhnou další nenasytní jedinci. Odhaduje se, že populace invazivních krajt už přesahuje milion, každoročně se na ně proto pořádají organizované hony s vypsanými vysokými cenami pro nejúspěšnější lovce.

Zdroj: Fox News, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom