14. července 2022 13:00

Nejděsivější mravenčí armáda světa se nebojí ani lidí. Podívejte se, jak útočí

Před zabijáckými drobnými nájezdníky téměř není úniku. Svá kusadla se nebojí zabořit ani do lidské kůže. Pro drobné živočichy jsou doslova pohromou.

Mravenci rodu Dorylus, známí i jako siafu či afričtí, jsou jednou z nejorganizovanějších skupin na planetě a zároveň mají hrůzostrašnou pověst. Ačkoli jednotlivec není nijak silný či nebezpečný, společně tvoří jednoho supervelkého a obávaného predátora. V jedné kolonii může být až 20 milionů mravenčích jedinců, přičemž všichni jsou synové a dcery jedné královny, pod kterou funguje kastovní systém.

Nejděsivější armáda světa

Na rozdíl od ostatních mravenců se rod Dorylus nemá tendenci uchylovat do jednoho dlouhodobého mraveniště. Místo toho neustále migruje a každý den nachází nové hnízdo. Neohrožení nájezdníci navíc na své pouti za domovem zaútočí na každého, kdo se jim postaví do cesty. Včetně hadů, ptáků, jiného hmyzu a dokonce i lidí.

Ačkoli jsou slepí, mají vysokou citlivost na vibrace ve vzduchu a jsou schopní se bránit prakticky okamžitě, jakmile se cítí v ohrožení. Hlavní zbraní těchto mravenců jsou jejich silné a ostré čelisti, kterými oběť roztrhají na kusy.

Za zdánlivě snadnou kořist považují i vypaseného slimáka, přičemž útok na něj můžete vidět v dokumentární sérii Síla života, kterou vysílá Prima ZOOM. Jak se ale můžete přesvědčit na vlastní oči, ani na první pohled bezbrannou oběť by neměl nikdo podceňovat.

Slimák se totiž dokáže zabijáckému africkému druhu mravenců ubránit svou tajnou zbraní v podobě slizu, který slepí mravenčí čelisti, a tak má možnost se odplazit do bezpečí.

Zdroj: Wikipedia

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom