5. února 2024 07:00
Adam Vala

Unikátní záběry mláděte žraloka bílého budí nadšení. Nikdy předtím se ho natočit nepodařilo

Záběry pořídil kalifornský vědec z dronu. Je to možná překvapivé, ale ve volné přírodě zatím nic podobného pozorováno nebylo.

Dvojice filmařů a mořských biologů Carlos Gauna a Phillip Sternes se podle CNN patrně postarala o vědeckou senzaci. V létě roku 2023 oba zmínění sledovali žraloky ve vodách poblíž Santa Barbary v Kalifornii a jedno z videí pořízených z dronu upoutalo při následném třídění jejich pozornost. Byl na něm totiž malý čistě bílý žralok, což je netypické s přihlédnutím k tomu, že dospělí jedinci jsou bílí pouze na břiše a zbytek jejich těla je šedý.

Neuvěřitelný objev

„Zvětšili jsme záběry, zpomalili je a uvědomili si, že tělo žraloka se při svém pohybu zbavuje jakési bílé vrstvy,“ uvedl Sternes v prohlášení Kalifornské univerzity v Riverside. „Domnívám se, že šlo o novorozeného žraloka bílého, který se zbavuje embryonální vrstvy,“ vysvětlil pak Sternes podrobněji. Více se pak oba vědci zabývali svým objevem v článku, který publikoval odborný časopis Environmental Biology of Fishes.

V článku dvojice připouští, že tenká bílá vrstva pokrývající žraloka mohla být důsledkem kožního onemocnění, ale neodmítají i verzi, že šlo o čerstvě narozeného žraloka bílého. Zvíře, které viděli, bylo v rozmezí velikosti novorozených žraloků a jeho vzhled byl podobný téměř donošeným plodům, uvádí Gauna a Sternes ve svém článku. Již dříve navíc podle svých slov sledovali v této oblasti žraloky bílé, kteří vypadali jako březí, a údajný novorozenec se objevil v časovém rozmezí, kdy na svět přichází mláďata.

K tématu: Obávaný bílý žralok slyší tlukoucí srdce oběti. Podívejte se, jak vyzraje na lachtana v úkrytu

V prohlášení univerzity proto Gauna odvážně označil tento objev za jeden ze svatých grálů žraločí vědy, protože nikdo dosud nedokázal přesně určit, kde se žraloci rodí a nikdo navíc neviděl novorozené mládě živé. Předpokladem je, že bylo mládě staré maximálně několik dní, pravděpodobnější variantou je ale stáří v pouhých hodinách.

Zdroj: CNN, Sharks DailyEnvironmental Biology of Fishes, UC Riverside

Možná jste minuli: Žraloci zaútočili na katamarán, začal se potápět. Trosečníci vysílali tísňové signály

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom