14. září 2023 12:00

Jezevčí nora je plná chodeb a skrýší. Podívejte se dovnitř, když útočí vlčice

Vlk: Tulák bez hranic S1 (2) – Jezevci a vlčice

Jezevec lesní je houževnatý tvor, který se nebojí svou rodinu bránit. Nezalekne se ani hladové vlčice.

Jezevec obývá poměrně velkou část světa od skandinávských zemí přes Evropu, Krétu a od Blízkého po Dálný východ. Jeho široké rozšíření dává smysl, neboť z hlediska potravy není příliš vybíravý. Živí se hmyzem, dešťovkami, hraboši, vejci, semeny, houbami, kořínky a čas od času i zdechlinami. Jako všežravec má dostatek možností, jak se postarat o svou rodinu.

Jezevec ve své noře

Své blízké skrývá v noře, již si buduje na vyvýšeném terénu. Často je hodně členitá, s mnoha chodbami a komorou uprostřed. V ní také spí. Jezevec je velmi čistotný a svůj trus dokonce odkládá mimo noru. Zároveň příbytek umí využít jako úkryt před predátory, jak uvidíte v pořadu Vlk: Tulák bez hranic na Prima ZOOM, kde jezevec brání svou rodinu před hladovou vlčicí.

Čtěte také: Rozespalý jezevec překvapil dělníky v Liberci, z úkrytu ho vylákalo jarní počasí

Jezevčí samice porodí 1–5 mláďat, která otevírají oči po 3 týdnech. Po 5 měsících se osamostatňují a ve 2 letech dospívají. Na lov se jezevci vydávají za soumraku, a třebaže nemají dobrý zrak, kompenzují si ho výborným čichem i sluchem. Jezevec se v ideálním případě dožívá 15 let, v zajetí dokonce až 20 let.

Zdroje: National Geographic / San Diego Zoo

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom