14. září 2023 11:08

Pod Yellowstonem tiká časovaná bomba. Skrytá hrozba zničí Ameriku a pak i zbytek světa

Dešifrované konspirace S1 (8) – Výbušný Yellowstone

Yellowstoneský park patří k nejkrásnějším místům na planetě. Obrovská rezervace se rozkládá napříč třemi americkými státy. Z drtivé většiny ji najdeme ve Wyomingu, z podstatně menší části v Montaně a částečně v Idahu. Návštěvníci se mohou kochat krásami přírody, divokou zvěří a úchvatnými gejzíry. Zároveň se ale park rozkládá nad útvarem, který jednoho dne pravděpodobně zničí svět.

Jednou z hlavních devíz parku je nejznámější gejzír na světě známý jako Old Faithful. Pod ním leží stejnojmenný supervulkán, který je největší na americkém kontinentu. Právě supervulkánu vděčí park za koncentraci stovek gejzírů, zároveň je ale podle odborníků časovanou bombou, která by po svém výbuchu zničila Spojené státy a zásadně ovlivnila zbytek světa. Pyroklastický proud by zcela zaplavil státy poblíž národního parku. Spad z erupce by zasáhl tři čtvrtiny USA a zbytek Ameriky by pokryl popel.

Hrozí Pompeje 2.0

V okruhu do tisíce km od výbuchu by zahynulo 90 % lidí, další mrtvé by měl na svědomí sopečný popel. Ten vytváří v plicích hmotu podobnou cementu, takže i kdyby se Američané vyhnuli výbuchu a spadu, udusili by se po vdechnutí popela. V podstatě by se z Ameriky staly nové Pompeje. Následky by ale pocítil i zbytek světa.

Čtěte také: Obávaná havajská sopka se opět probudila. Erupci předcházel posun jejího vrcholku

O katastrofických důsledcích exploze supervulkánu se dozvíte v pořadu Dešifrované konspirace na Prima ZOOM. Výbuch by změnil klima a výrazně by planetu ochladil. Začaly by hynout rostliny i živočichové a lidstvo by stálo na prahu vyhynutí. Podle odborníků se ničivé explozi nedá vyhnout, zároveň ale není třeba panikařit. Na ničivou zkázu z útrob Yellowstonu si ještě pár tisíc let počkáme.

Zdroj: BBC / US Geological Survey

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom