2. července 2024 07:00

Jak začalo vylodění v Normandii? Z dobových záběrů mrazí, nacisté se chytili do pasti

Druhá světová válka v barvě S1 (9) - Vylodění v Normandii

Vylodění v Normandii patří k nejzásadnějším bitvám nejen druhé světové války, ale válečné historie vůbec. Monstrózní akce znamenala zásadní obrat v dlouhém válečném konfliktu, který ohrožoval celý svět.

Pro úspěch hrálo několik faktorů – skvělá organizace francouzského odboje a dezinformační kampaň, která Němce přesvědčila, že k útoku dojde v Pas-de-Calais. Díky tomu vyloďovací pláže prakticky nehlídala Luftwaffe a německé síly pracovaly na plážích bez nejmenšího podezření, že by měly čelit spojeneckým jednotkám. O svém omylu se přesvědčily 6. června 1944.

Čtěte také: Stopy po invazní flotile ze Dne D jsou v Anglii pořád vidět. Do boje vypluli i Češi

Útok ze tmy

Časně zrána spatřily vyděšené německé hlídky lodě britské armády na plážích situovaných směrem k Britským ostrovům. Jak uvidíte v dobových záběrech v pořadu Druhá světová válka v barvě na Prima ZOOM, pláže s krycími názvy Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword se ocitly pod palbou z bitevních lodí a Němci začali palbu opětovat. Od Spojenců je dělilo moře a podvodní zátarasy. V půl sedmé ráno už spojenecká vojska stála na plážích, kde se ukázala další příčina úspěchu celé operace – drtivá početní převaha. Boj ale neprobíhal pouze na plážích.

Desetitisíce spojeneckých parašutistů přistávaly po celé Normandii. „Zhruba 5 000-6 000 spojeneckých lodí, připlouvajících ze 171 přístavů, se invaze účastnilo. Do setmění 6. června se na plážích vylodilo 132 450 amerických, britských a kanadských vojáků, společně s tisícovkami tanků, džípů, náklaďáků a jiných vozidel,“ upřesňuje námořní historik Craig L. Symonds. Spojenci první den ztratili minimálně 10 000 mužů, z toho 4 414 z nich bylo prohlášeno za mrtvé.

Zdroje: The Daily Beast/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom